Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
MrkvovMrkvovo-batátová polévka s křupavými oříšky a semínky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 23
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1584 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 173 g
Tuky 72 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvovo-batátová polévka je dokonale krémová i bez smetany a hustá i bez mouky. Klasické chlebové krutony jsme vyměnili za pořádnou nálož oříšků a semínek, které jí dodají ten správný ‚křup‘ a další dávku vitamínů. Jednoduše krémová polévka se vším všudy. Plná zeleniny, oříšků a semínek – zkrátka věcí, které vám po náročném dni udělají dobře.

Suroviny

batáty 500 g
oloupané a nakrájené na kostky
mrkev 3 ks
oloupané a nakrájené na menší kusy
římský kmín 1 ČL
chilli sušené ¼ ČL
sůl
rostlinný olej 3 PL
nadrobno
česnek 3 stroužky
podrcené
zázvor (čerstvý)
kus o velikosti palce, oloupaný a nastrouhaný
vývar zeleninový 1 l
nebo víc, podle potřeby
koriandr čerstvý
na ozdobení
Na posypku
lískové oříšky 1 hrst
nasekané nahrubo
dýňová semínka 1 PL
sezamová semínka 1 ČL
skořice ¼ ČL
mletá
zázvor (mletý) 1 špetka
česnek sušený 1 špetka
kajenský pepř 1 špetka

Postup

1

Rozehřejte troubu na 200 °C. Do velké mísy dejte nakrájené batáty a mrkve, posypte kořením, osolte, pokapejte 2 lžícemi oleje a dobře promíchejte.

2

Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 30 minut doměkka a dozlatova.

3

V hrnci na 1 lžíci oleje opékejte cibuli s česnekem dosklovita. Přidejte zázvor a upečenou zeleninu, zalijte vývarem a pár minut vařte. Pak rozmixujte dohladka.

4

Na posypku na pánvi nasucho opražte podrcené oříšky, přihoďte semínka a koření a společně opražte dozlatova.

5

Polévku rozdělte do misek, ozdobte posypkou a lístky koriandru a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...