Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1683 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 134 g
Tuky 73 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Netradiční večeře nebo vydatná svačina

Suroviny

mleté
quinoa 190 g
1 PL
chilli pasta harrissa
drobné
česnek 1 stroužek
drcený
sůl mořská
olivový olej 1 PL
4 ks
kaiserky přepůlené a opečené
tzatziky
hrst
mladý baby špenát

Postup

1

Do mísy dejte mleté maso, quinou, harissu, rozinky a česnek, osolte a dobře promíchejte. Vlhkýma rukama ze směsi vytva- rujte 4-6 burgerů (podle velikosti, jakou máte rádi, či podle počtu strávníků).

2
V pánvi rozehřejte olej a opékejte burgery 4-5 minut po kaž- dé straně nebo dokud nebudou propečené.
3

Spodní půlky kaiserek potřete tzatziki a harissou. Obložte je burgery a špenátovými lístky, pokapejte (pokud chcete) ještě harissou, přiklopte druhou půlkou housky a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC Na domácí tzatziki oloupejte a nahrubo nastrouhejte menší salátovou okurku. Vložte do utěrky a vyždímejte. Vymačkanou okurku smíchejte se 150 g řeckého jogurtu, 1 stroužkem drceného česneku a 1 lžící nasekaného kopru. Osolte a opepřete a dochuťte 1/2 lžíce citronové šťávy.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Quinou běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou, obsahují totiž hořké saponiny. Do rendlíku nalijte 375 ml vody a namočte v ní 200 g propláchnuté quinoy. Nechte 15 minut stát. Postavte rendlík na oheň a přiveďte k varu. Ztlumte, přiklopte a vařte 15 minut či až se všechna voda vstřebá. (Červená a černá quinoa se vaří o něco déle.)

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...