Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4141 kcal
Bílkoviny 344 g
Sacharidy 216 g
Tuky 202 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík na víně na druhou!

Suroviny

olivový olej panenský 4 PL
1 králík o hmotnosti 1,5 kg, naporcovaný
velká, nakrájená
nejlépe čerstvý
šalvěj 1 hrst
lístky nakrájené
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 1 stroužek
drcený
mladé, lehké
vypeckované
vývar zeleninový 250 ml
červené nebo modré
vinné listy
vinná réva – mladé špičky šlahounů s lístky nebo rukola na ozdobení

Postup

1

Ve velkém rendlíku s těžkým dnem nebo v kastrolu na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Vložte naporcovaného králíka a opékejte 10 minut, v polovině obraťte, aby ze všech stran mírně zezlátl.

2

Přidejte cibuli, bobkové listy a šalvěj, osolte a opepřete. Za stálého míchání opékejte 10 minut, až cibule změkne, ke konci vsypte česnek, pak podlijte vínem, přidejte olivy, přiveďte k mírnému varu. Zvolna vařte bez poklice 35 minut, občas zamíchejte. Pokaždé když se šťáva odpaří, přilijte naběračku vývaru. (Neměkne-li maso podle vašich představ, na chvíli rendlík přiklopte, popřípadě duste o něco déle.) Potom přidejte hrozny a vařte ještě 10 minut, až šťáva zhoustne a maso půjde dobře od kostí.

3

Králíka ozdobte špičkami révy či rukolou. Podávejte s pečivem k vytírání šťávy anebo s pečenými zeleninovými knedlíky.

NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit také naporcované kuře.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč