Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazolovo-čočková vyprošťovací polévka
Fazolovo-čočková vyprošťovací polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fazolovo-čočková vyprošťovací polévka

4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3662 kcal
Bílkoviny 243 g
Sacharidy 514 g
Tuky 53 g
Vláknina 126 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li v lednici zbytky uzenin či uzeného masa, teď najdou uplatnění – prostě je nakrájejte a přisypte v okamžiku, kdy přidáváte klobásu.

Suroviny

v celku, ideálně bok uzený na bukovém dřevě, na kostičky + kůže z uzené slaniny (nemusí být)
papriková, na kolečka
nadrobno
na proužky
mrkev 1 ks
na půlkolečka
nemusí být
česnek 5 stroužků
na tenké plátky
tymián sušený 2 ČL
nebo passata
vývar hovězí 2 l
+ na případné rozředění
sůl
pepř
čerstvě mletý
1 konzerva, fazole ve slaném nálevu, slité a propláchnuté
1 konzerva, fazole ve slaném nálevu, slité a propláchnuté
rostlinný olej 1 PL
majoránka (čerstvá)
nebo sušená, dle chuti
petrželka
nasekaná, k podávání

Postup

1

V hrnci opečte slaninu, aby pustila tuk. Přidejte klobásu (asi 1/4 nechte k podávání) a chvilku opékejte. Přidejte cibuli, papriku, mrkev, a chcete-li polévku ostrou, i chilli. Míchejte do změknutí. Pak přisypte česnekové plátky a promnutý tymián, krátce opečte, přidejte protlak, zarestujte ho do rozvonění, zalijte vývarem a promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte slaninovou kůži, máte-li ji, přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte asi 25 minut.

2

Potom do polévky přidejte obojí fazole, nechte je prohřát a na závěr vmíchejte červenou čočku, která polévku dokonale zahustí. Nechte ještě provařit do změknutí čočky, asi 5 minut, ale když ji rozvaříte, zahustí polévku lépe. Pokud je polévka moc hustá, zřeďte ji dalším vývarem.

3

Odložená kolečka klobásy opečte na oleji dokřupava. Do polévky nakonec přidejte majoránku, nechte přejít varem. Podávejte posypané petrželkou a s opečenou klobásou navrch.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč