Zatímco v Nizozemsku tenhle český vynález neznají, u nás se holandský řízek těší obrovské oblibě. V čem tkví jeho kouzlo? Ve zlatavé kůrčičce a neodolatelně šťavnaté masové směsi se sýrem. Nejlepší příloha? My vždy sázíme na bylinkové brambory a okurkový salát.
Suroviny
Postup
Do mísy vložte maso, smetanu, vejce, sůl. Opepřete a zpracovávejte (rukama nebo pomocí míchacího háku v robotu), dokud se směs dobře nespojí. Pak po dávkách zapracujte sýr, aby se v mase stejnoměrně rozprostřel. Vložte na hodinu do mrazáku, aby směs byla vychlazená a dobře se tvarovala.
Ze studené směsi tvarujte placky o váze cca 180 g. Obalte je postupně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje (cca 1,5–2 cm) a smažte placky po dávkách z obou stran dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku.
Brambory uvařte v osolené vodě. Do mísy dejte máslo, olej, nasekané bylinky a promíchejte. Brambory slijte, horké vsypte do mísy a obalte v bylinkách.
Na okurkový salát nakrájejte okurky na tenká kolečka (třeba na mandolíně), vložte do mísy a osolte, opepřete. Do vody vsypte cukr a ocet a míchejte do rozpuštění. Zalijte okurky a nechte cca 30 minut odležet v chladu, pak podle potřeby dochuťte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 50 nejlepších receptů s mletým masem(50 receptů)