Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Holandský řízek s bylinkovými bramborami
Holandský řízek s bylinkovými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Holandský řízek s bylinkovými bramborami

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4320 kcal
Bílkoviny 252 g
Sacharidy 338 g
Tuky 260 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zatímco v Nizozemsku tenhle český vynález neznají, u nás se holandský řízek těší obrovské oblibě. V čem tkví jeho kouzlo? Ve zlatavé kůrčičce a neodolatelně šťavnaté masové směsi se sýrem. Nejlepší příloha? My vždy sázíme na bylinkové brambory a okurkový salát. 

Suroviny

vychlazená
vejce 1 ks
studené
sůl 7 g
pepř
čerstvě mletý
gouda 200 g
nebo ementál, sýr nastrouhaný nahrubo
rostlinný olej
na smažení
Na obalení
vejce 2 ks
rozšlehaná
strouhanka panko
Na bylinkové brambory
vydrbané
sůl
rozpuštěné
olivový olej 3 PL
pažitka 1 hrst
nasekaná
petrželka 1 hrst
nasekaná
Na okurkový salát
salátová
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo podle chuti
ocet 6 PL
nebo podle chuti
voda 6 PL
nebo podle chuti

Postup

1

Do mísy vložte maso, smetanu, vejce, sůl. Opepřete a zpracovávejte (rukama nebo pomocí míchacího háku v robotu), dokud se směs dobře nespojí. Pak po dávkách zapracujte sýr, aby se v mase stejnoměrně rozprostřel. Vložte na hodinu do mrazáku, aby směs byla vychlazená a dobře se tvarovala.

2

Ze studené směsi tvarujte placky o váze cca 180 g. Obalte je postupně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje (cca 1,5–2 cm) a smažte placky po dávkách z obou stran dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku.

3

Brambory uvařte v osolené vodě. Do mísy dejte máslo, olej, nasekané bylinky a promíchejte. Brambory slijte, horké vsypte do mísy a obalte v bylinkách.

4

Na okurkový salát nakrájejte okurky na tenká kolečka (třeba na mandolíně), vložte do mísy a osolte, opepřete. Do vody vsypte cukr a ocet a míchejte do rozpuštění. Zalijte okurky a nechte cca 30 minut odležet v chladu, pak podle potřeby dochuťte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč