Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš
Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby jako předkrm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 912 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 60 g
Tuky 50 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z kuchařky Simple populárního izraelsko-britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho se stal naším letním jídlem číslo jedna. My jsme navíc jogurt obohatili o ‚severský motiv‘ v podobě skyru. 

Suroviny

rajčata cherry 350 g
zralá, směs žlutých a červených
olivový olej 3 PL
římský kmín ¾ ČL
celý
hnědý cukr 1 ČL
nebo méně – podle chuti a sladkosti rajčat
česnek 3 stroužky
podrcené
tymián 3 snítky
oregano 3 snítky
+ lístky k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
tuhý, smetanový, důkladně vychlazený
skyr 150 g
neochucený, vychlazený
čerstvé jedlé květy
na ozdobení
chilli
nitky, na ozdobení

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Promíchejte v nízké zapékací nádobě, kam se rajčata akorát vejdou v jedné vrstvě, rajčátka, olivový olej, římský kmín, cukr, česnek, snítky tymiánu i oregana, sůl a čerstvě mletý pepř. Z jedné poloviny citronu oloupejte tři tenčí pruhy kůry (pouze žlutou část) a přidejte k rajčatům. Vložte do trouby a pečte 20 minut, až na rajčatech naskočí puchýřky a šťáva začne bublat. Pak přepněte na gril a grilujte 6–8 minut, hlídejte, ať se rajčata nespálí.

2

Zatímco jsou rajčata v troubě, prošlehejte společně jogurt a skyr a vmíchejte do směsi 1/4 lžičky soli a jemně nastrouhanou citronovou kůru z druhé poloviny citronu. Uložte zpět do lednice do doby, než budou hotová rajčata. 

3

Vychlazený jogurt se skyrem rozetřete na talíř s vyšším okrajem nebo mělkou mísu. Udělejte ve středu jogurtu mírnou prohlubeň a dejte do ní rajčata se šťávou. Posypte lístky oregana, jedlými kvítky, chilli nitkami a jezte s natrhaným chlebem lavaš

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč