Recept z kuchařky Simple populárního izraelsko-britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho se stal naším letním jídlem číslo jedna. My jsme navíc jogurt obohatili o ‚severský motiv‘ v podobě skyru.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Promíchejte v nízké zapékací nádobě, kam se rajčata akorát vejdou v jedné vrstvě, rajčátka, olivový olej, římský kmín, cukr, česnek, snítky tymiánu i oregana, sůl a čerstvě mletý pepř. Z jedné poloviny citronu oloupejte tři tenčí pruhy kůry (pouze žlutou část) a přidejte k rajčatům. Vložte do trouby a pečte 20 minut, až na rajčatech naskočí puchýřky a šťáva začne bublat. Pak přepněte na gril a grilujte 6–8 minut, hlídejte, ať se rajčata nespálí.
Zatímco jsou rajčata v troubě, prošlehejte společně jogurt a skyr a vmíchejte do směsi 1/4 lžičky soli a jemně nastrouhanou citronovou kůru z druhé poloviny citronu. Uložte zpět do lednice do doby, než budou hotová rajčata.
Vychlazený jogurt se skyrem rozetřete na talíř s vyšším okrajem nebo mělkou mísu. Udělejte ve středu jogurtu mírnou prohlubeň a dejte do ní rajčata se šťávou. Posypte lístky oregana, jedlými kvítky, chilli nitkami a jezte s natrhaným chlebem lavaš.