Nekonečně chutná: bramborová polévka se slaninou podle původního babiččina receptu je u nás na podzim a v zimě oblíbená každý týden!
Suroviny
brambory
600
g
moučné, varného typu C
mrkev
3
ks
cibule
1
ks
pórek
1
ks
olivový olej
1
ČL
slanina
150
g
na malé kostičky
vývar zeleninový
1
l
majoránka (drhnutá)
2
ČL
sůl
1
špetka
pepř
1
špetka
čerstvě mletý
bobkový list
2
ks
petrželka
3
PL
kudrnka, nasekaná
Postup
1
Brambory a mrkev omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Pórek omyjte a nakrájejte na 3 mm silná kolečka.
2
V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm slaninu. Slaninu vyjměte a dejte stranou na malý talíř. Do hrnce přidejte cibuli, brambory, mrkev a pórek a vše krátce orestujte na mírném ohni.
3
Zeleninu podlijte zeleninovým vývarem. Přidejte majoránku, sůl, pepř a bobkové listy. Vše přiveďte k varu a přikryté vařte asi 25 minut.
4
Nakonec z polévky vyjměte bobkové listy a polévku před podáváním posypte petrželkou a slaninou.