Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jelítka zapékaná s bramborami a vejci

Jelítka zapékaná s bramborami a vejci

4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1768 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 104 g
Tuky 114 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud je pro vás jelítko příliš odvážná volba, použijte místo něj chorizo – nejlépe tu variantu, která vyžaduje tepelnou úpravu.

Suroviny

lze nahradit máslem, na vymazání zapékací mísy
drobné, nakrájené na velmi tenká kolečka (oloupejte je jen v případě, že je to nutné)
nakrájená na klínky
sůl
pepř
čerstvě mletý
jelito 1 ks
velké, nakrájené na kolečka
vejce 4 ks
jarní cibulka
nasekaná, k podávání
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě zapékací misky nebo jednu přiměřeně velkou zapékací mísu vymažte sádlem či máslem a nasypte do ní brambory promíchané s cibulí, rovnoměrně prolijte smetanou, osolte a opepřete. Pečte asi 45 minut, aby brambory zezlátly a změkly. Zhruba po půlhodině rozdělte navrch kolečka jelita.

2

Až brambory změknou, vyjměte z trouby, v obsahu misek rozhrňte důlky podle počtu vajec, rozklepněte do nich vejce a vraťte do trouby na cca 5–10 minut – podle toho, jak moc chcete vajíčka ztuhlá. Podávejte posypané jarní cibulkou a hladkolistou petrželkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...