Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pivní sekaná
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2801 kcal
Bílkoviny 175 g
Sacharidy 155 g
Tuky 154 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horkou sekanou s výpekem můžete jíst rovnou z misek lžící, když zchladne, dá se krájet a podávat jako obyčejně.

Suroviny

+ na vymazání
hlávkové, nakrájené
sůl
pepř
čerstvě mletý
bylinkový ocet 2,5 PL
nebo jablečný
datlový sirup 2,5 PL
lze nahradit javorovým sirupem nebo medem
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 700 g
malá, nadrobno
česnek 3 stroužky
nadrobno
tymián 7 snítek
lístky nasekané
petrželka 3 snítky
lístky nasekané
strouhanka 3 PL
2x 100 ml

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Na středním až silném ohni zpěňte máslo, vsypte zelí, podlijte trochou vody, zmírněte oheň, osolte a opepřete. Za častého míchání duste pod pokličkou asi 20–25 minut, až se odpaří tekutina a zelí změkne. Pak přidejte ocet a sirup či med, promíchejte, prohřejte a odstavte.

2

Mezitím promíchejte maso s cibulí, česnekem, bylinkami a strouhankou, osolte a opepřete. Přilijte 100 ml piva a důkladně ho zapracujte rukama. Pak do směsi zapracujte třetinu dušeného zelí.

3

Směs přesuňte do vymazané zapékací mísy či menšího pekáče (cca 15 x 25 cm) a rovnoměrně ji rozprostřete. Navrch naneste zbývající zelí a pokropte 100 ml piva. Dejte do trouby a pečte, až bude maso hotové a zelí velmi dobře zkaramelizuje – asi 40 minut. (Bude-li ve formě přebytečný tuk, odeberte ho, ale vypečenou netučnou šťávu ponechte.) Před podáváním nechte aspoň 10 minut stát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Komentáře

12.02.2021 13:33

Dobrý den, zelí má být syrové hlávkové, nebo sterilované či kysané? Děkuji za odpověď.

15.02.2021 12:25

Dobrý den, paní Nestávalová,
do receptu patří hlávkové zelí, už jsme údaj doplnili. Moc děkujeme za upozornění.

Přejeme krásný den,
redakce Apetitu

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...