Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína

Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína
ZDROJ: RitaE/Pixabay

Zatímco z velkochovů se maso a zabijačkové pochoutky na náš stůl dostanou skrz obchodní řetězce, spousta českých hospodářství drží tradici domácích zabijaček. Nemusíte hned zabíjet prase, abyste si mohli připravit domácí prdelačku, jelítka nebo tlačenku. S našimi recepty to zvládnete i v menších množstvích doma v kuchyni. Zabijačkové recepty z vepřového masa můžete doprovodit mnoha dalšími tradičními dobrotami!

Zabijačka je spojována s masopustní tradicí, po které až do Velikonoc následovaly bezmasé týdny. Byť jde o porážku zvířete, ctí domácí zabijačka (nebo také zabíjačka) svá pravidla.

  • Hlavní pravidlo říká, ani kousek zvířete nesmí přijít nazmar. Prokazuje se tím úcta ke zvířeti, proto je zpracováno beze zbytků. Není tak překvapením, že se využije i krev, ocas, rypák, kopýtka, střeva, žaludek nebo močový měchýř.
  • Co se nesnědlo hned, přišlo do komína. Proto je stálicí české kuchyně i uzené maso, kterým se pak po zbytek roku vylepšovala chudá jídla z obilnin a brambor. 
  • I svatba nebo posvícení, které se neobešly bez pečínky, se slavily nejlépe v chladných měsících, kdy se maso dobře zpracovávalo i uchovávalo, a tak se během nich jedla tučná a bohatá jídla, která ve studenějším ročním období přijdou vhod i dnes.
  • Po gulášku, jitrničce, jelítku či pečínce přišly na řadu koblihy a koláče. Jako doplněk k tučnému a masnému se jedlo domácí kysané zelí
  • V kuchyni jistě oceníte jeden z nejdůležitějších produktů zabijačky - sádlo. Usmažit na něm můžete ty nejlepší řízky nebo z něj připravte dokonalé domácí škvarky, škvarkové placky či škvarkovou pomazánku

Svižná práce od svítání do soumraku

Zabijačkou většinou vrcholily oslavy masopustu na tzv. Tučný čtvrtek. 

  • Základem hladké a úspěšné zabijačky je poctivá příprava, kterou je nezbytné provést již den předem. Hospodáři a hospodyně připravují potřebné náčiní, myjí nádobí a kotle, chystají koření a dochucovadla, vytvářejí prostor v mrazáku a zadělávají na slavnostní sladké buchty, koláče a koblihy, na které se při hodech nesmí zapomínat. 
  • Zabijačka si žádá spoustu pomocníků, proto se při ní scházejí početnější rodiny a přátelé. Každý přidá ruku k dílu, každá pracovní síla se hodí. Pokud si hospodář na porážku sám netroufne, může si pozvat řezníka.
  • Porážka se provádí časně z rána a celý den jsou všichni pomocníci na nohou. Kuráž a sílu si průběžně dodávají domácí pálenkou. Po samotné porážce se pracuje svižně a jednotlivé úkony mají svůj řád. 

Oblíbené zabijačkové pochoutky

Zabijačka patří k tradičním venkovským aktům, které však kvůli současné dostupnosti masa ztrácejí na svém původním významu, jenž spočíval hlavně v nezbytném nasycení. Dodnes se však dochovaly osvědčené postupy a recepty na ty nejlepší zabijačkové pochoutky, které vás svou chutí vtáhnou do venkovské historie, ať už jste kdekoli.

Jaké domácí delikatesy nesmí na slavnostním stole zabijačkových specialit chybět?

Po jelítku koblihy a koláče

Slavnostní tabule plná slaných a náležitě tučných jídel vyžaduje prokládání něčím sladkým. V období zabijaček a masopustu tak pečeme posvícenské koláče, masopustní koblihy, buchty nebo bábovky.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Sulc
Více než dvě hodiny
Snadné