Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zabijačkový guláš dušený v troubě
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 15
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2130 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 67 g
Tuky 122 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zabijačkový guláš dušený v troubě je tradiční zabijačkové jídlo, do kterého se zužitkují především vnitřnosti. Ale také tučnější část plece. Bránice chrání maso před vysušením a během pečení se postupně v guláši rozplyne a dodá mu ještě lepší chuť a tuk. Zabijačkový guláš je nejlepší s plátkem čerstvého chleba.

Suroviny

omytá, osušená a nakrájená na kostky
vepřové sádlo 1 PL
velké, najemno
česnek 1 stroužek
nasekaný
očištěné a odblané, na nudličky (můžete je předem namočit do mléka)
kmín 1 špetka
drcený
sůl
pepř mletý
vývar
na podlévání
na podlévání
očištěná a pokrájená
odblaněný a nakrájený
1 ks
vepřová bránice (viz Něco navíc)
uvařené z ovaru, na nudličky
majoránka (drhnutá) 2 PL
rozemnutá + čerstvá na ozdobu
na kolečka, k podávání
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte maso, ledvinky, kmín, česnek a opečte, aby se maso zatáhlo.

2

Maso poprašte mletou paprikou, promíchejte a ihned podlijte trochou piva a vývaru z ovaru. Osolte, maso překryjte bránicí (pokud ji nemáte, přikryjte kastrol poklicí) a vložte do trouby. Pečte 1,5–2 hodiny a podle potřeby občas podlijte, ale nechte bránici vyčnívat z tekutiny, aby se pěkně vypekla.

3

Když je maso měkké, přidejte pokrájená játra, mozeček a také uvařené srdce z ovaru. Podle potřeby podlijte a dopečte doměkka; trvá to asi 15–20 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem a rozemnutou sušenou majoránkou.

4

Podávejte posypané cibulí a čerstvou majoránkou, chcete-li s chlebem.

NĚCO NAVÍC
Bránici neboli vepřovou síťku si objednejte předem u svého řezníka, stejně jako maso, vepřovou krev a vnitřnosti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...