Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kološvárské zelí
Kološvárské zelí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kološvárské zelí

4.5/5 Počet hodnocení: 47
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3123 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 261 g
Tuky 176 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace rýže, mletého masa a kysaného zelí může působit trochu divoce, ale věřte nám, že si tento slovenský recept zamilujete na první ochutnání. A tak dlouho budete koložvárskou kapustu, jak se recept jmenuje ve slovenštině, ochutnávat, až zmizí celý pekáček.

Suroviny

rýže 200 g
nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
zelí kysané bílé 700 g
okapané a pokrájené
pikantnější, nakrájená na kolečka

Postup

1

Rýži uvařte podle návodu na obalu.

2

Na lžíci sádla opečte v pánvi dosklovita 1 cibuli, přidejte mleté maso, opékejte ho dohněda a vařečkou rozbíjejte na menší kousky. Když je pěkně opečené, směs osolte, opepřete, zaprašte 1–2 lžičkami papriky, ještě krátce opečte, podlijte cca 200 ml vody a asi 10 minut duste a odvařte tak vše, co se připeklo k pánvi.

3

Maso s cibulí vyjměte děrovanou lžící a do výpeku vhoďte druhou cibuli (pokud je výpeku málo, přidejte druhou lžíci sádla) a opečte ji dozlatova. Přidejte kysané zelí a promíchejte. Osolte, zaprašte zbylou paprikou a chvíli poduste. Odstavte.

4

Třetinu zelí dejte do zapékací nádoby, na ni rozprostřete polovinu uvařené rýže, polovinu masa a polovinu klobásky. Potřete polovinou zakysané smetany a opakujte: druhá třetina zelí, rýže, maso a klobáska. Zakončete poslední třetinou zelí a to přelijte zbylou polovinou zakysané smetany.

5

Pekáček dejte do trouby vyhřáté na 180°C a asi 30 minut zapékejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč