Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mac'n'cheese s cuketou a česnekovou strouhankou
Mac'n'cheese s cuketou a česnekovou strouhankou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Mac'n'cheese s cuketou a česnekovou strouhankou

3.8/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3127 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 242 g
Tuky 173 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mac‘n’cheese patří mezi sytá jídla, ale cuketa ho osvěží a zvýší podíl vlákniny.

Suroviny

těstoviny 300 g
kolínka
sůl
pepř
čerstvě mletý
+ oříšek másla navíc
jarní cibulka 1 svazek
bílá i zelená část nasekaná najemno
česnek 1 stroužek
podrcený
malé, nastrouhané nahrubo
chilli 1 špetka
vločky
mléko 800 ml
jemně nastrouhaná
čedar 100 g
vyzrálý, nastrouhaný
hořčice dijonská 1 PL
Na česnekovou strouhanku
čtvrtka bochníčku světlého kváskového chleba
olivový olej 1 PL
česnek 1 stroužek
podrcený

Postup

1

Uvařte těstoviny v osolené vodě na skus a pak je propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Na pánvi rozehřejte oříšek másla a opékejte na něm jarní cibulku a stroužek česneku do změknutí. Pak přihoďte cuketu, chilli vločky, opékejte a míchejte dalších 5–6 minut, až cuketa změkne. Sundejte z plotny.

2

V rendlíku rozehřejte 50 g másla. Zaprašte moukou, umíchejte jíšku a 2 minuty ji za stálého míchání opékejte. Přilijte mléko a stále míchejte, dokud nebude omáčka hladká. Přiveďte omáčku k mírnému varu, pak plamen stáhněte a nechte pár minut probublávat. Odstavte hrnec z plotny a vsypte do omáčky polovinu parmazánu a celé množství čedaru a gruyèru. Přidejte hořčici, podle chuti osolte a opepřete. Nakonec do omáčky vmíchejte uvařené těstoviny. Polovinu těstovin vyklopte do zapékací nádoby. Na těstoviny rozložte cuketu a navrch rozprostřete zbytek těstovin.

3

Chléb nakrájejte na krajíce, ořežte kůrku a v sekáčku rozmixujte nahrubo. Na pánvi opečte na oleji krátce česnek a přidejte strouhanku a zbytek parmazánu. Promíchejte a nasypte ochucenou strouhanku rovnoměrně na těstoviny.

4

Vložte do trouby rozehřáté 200°C (horkovzdušné na 180°C) a pečte 25–30 minut dokřupava a dozlatova.

Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...