Masová roláda z bramborových plátků je stejně chutná jako vizuálně působivá. Recept jsme sice zařadili do kategorie pro zkušené, ale ve skutečnosti věříme, že jej zvládne i trpělivý začátečník se šikovnýma rukama.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Nožem či na mandolíně nakrájejte brambory na 3 mm tlusté plátky. Na plech vyložený pečicím papírem nasypte polovinu parmazánu a stejnoměrně ji rozprostřete po celé ploše. Na parmazán vyskládejte plátky brambor tak, aby se vzájemně překrývaly ve vodorovném i svislém směru a pokryly celou plochu plechu. Stejnoměrně je posypte zbývajícím parmazánem a 1 lžičkou soli. Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut, aby sýr zezlátl a brambory byly ohebné a mírně křupavé. Troubu nevypínejte.
Mezitím ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním ohni 2 lžíce oleje. Vsypte cibuli a opékejte ji dozlatova, aby zkaramelizovala, zhruba 15 minut. Pak přidejte mleté maso a opékejte dohněda, obracečkou přitom rozbíjejte hrudky. Vmíchejte krájená rajčata, petrželku, mletou papriku, 1 lžičku soli a pepř. Míchejte a dále opékejte, aby se chuti spojily a maso bylo propečené. Odstavte a masovou směs přesuňte do misky. Odložte stranou.
V uvolněné pánvi rozehřejte na středním ohni zbývající 2 lžíce oleje. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Přidejte 1 lžičku soli a česnek. Promíchejte a odstavte. V míse smíchejte stěrkou ochucený špenát s ricottou. Špenátovou směs rovnoměrně rozprostřete na předpečené brambory (vynechte jen malé okraje). Na ni naneste a rozetřete masovou směs. Maso rovnoměrně posypte mozzarellou.
Jeden z kratších konců bramborového plátu uchopte i s pečicím papírem a nadzvedněte. Pak začněte bramborový plát s náplněmi (bez papíru) rolovat a snažte se přitom, aby náplně nevypadávaly. Pokračujte až na druhý konec. Vzniklou roládu zvedněte a položte podélně doprostřed uvolněného pečicího papíru na plech. Dejte do trouby a pečte cca 15 minut dozlatova. Ihned nakrájejte a podávejte.
NĚCO NAVÍC
- Namísto krůtího masa můžete použít mleté libové hovězí nebo směs 2:1 hovězího a vepřového.
- Pokud chcete využívat potraviny do posledního zbytečku, uchovejte tekutinu z krájených rajčat a přidejte ji do polévky nebo omáčky místo vody, popřípadě vývaru.
- Dojde-li během rolování k těžší nehodě, nepodléhejte chmurám či vzteku a mírně rozprostřete trosky bez původního pečicího papíru na plech vyložený čistým pečicím papírema zapečte posypané dalším sýrem.