Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mátový sirup

Mátový sirup

Hodnocení receptu
4.1/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné lahví

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8028 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1946 g
Tuky 0 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud milujete chuť máty, pak ve vašich domácích zásobách mátový sirup rozhodně nemůže chybět. Jeho využití je nesmírně široké. Od osvěžujících letních limonád a ledových čajů, přes klasické mojito až po různé skleničky a dezerty, mátový sirup najde uplatnění všude. V zimních měsících jej můžete přidat do horkého čaje. Mátový sirup využijete i v domácí lékárničce – budete-li ho užívat neředěný po lžičkách.

Suroviny

máta 8 hrstí
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
voda 2 l
kyselina citronová 2 ČL

Postup

1

Do velkého hrnce nalijte vodu a přidejte cukru Pomalu zahřívejte a míchejte, až se cukr úplně rozpustí. Jakmile je cukr rozpuštěn, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z citronu. Nechte směs přijít k varu.

2

Když sirup začne vařit, přidejte do něj připravené listy máty. Promíchejte, stáhněte hrnec z ohně, přikryjte poklicí a nechte směs louhovat nejméně 30 minut, ale pro intenzivnější chuť ho můžete nechat odstát přes noc.

3

Po dokončení louhování sirup přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko, abyste odstranili všechny pevné částice. Pro zajištění čistoty sirupu můžete proces přecedění opakovat.

4

Hotový sirup nalijte do čistých, sterilizovaných lahví a dobře uzavřete. Sirup uchovávejte v chladničce. Spotřebujte do několika měsíců.

Autor: Marcela

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč