Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Okroška
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1378 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 120 g
Tuky 56 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakou polévku zvolit pro horké letní dny? Přece studenou! Ruská okroška je přesně to pravé, krásně vás ochladí a zasytí.

Suroviny

varný typ A (viz Něco navíc), uvařené ve slupce
vejce 4 ks
1 hadovka nebo 3–4 malé okurky nakládačky
ředkvičky 1 svazek
jarní cibulka 2 ks
kopr 1 svazek
+ na ozdobení
máta 1 snítka
lístky otrhané + na ozdobení
rostlinný olej
nejlépe kvalitní, za studena lisovaný, na zakápnutí
Na polévku
hořčice dijonská 2 ČL
nebo podle chuti
nebo kefír
z 1–2 citronů
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

2

Vejce uvařte natvrdo, nechte zchladnout, oloupejte a oddělte žloutky a bílky, bílky nakrájejte nadrobno.

3

Okurku nakrájejte na drobné kostičky a ředkvičky také, jednu můžete nakrájet na plátky na ozdobení. Jarní cibulku, kopr a mátu nakrájejte nadrobno. Vše dejte do misky, přidejte brambory a bílky, promíchejte a odložte do lednice.

4

Všechny ingredience na polévku dejte do mixéru, přidejte uvařené žloutky a citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Rozmixujte a dejte vychladit.

5

Směs brambor, bílků, zeleniny a bylinek rozdělte do misek a zalijte studenou polévkovou směsí. Ozdobte plátky ředkviček a snítkami kopru a máty a nakonec zakápněte olejem.

NĚCO NAVÍC
Brambory můžete použít i zbylé třeba od oběda, jen je nakrájejte na kostičky. Pokud jste je zapomněli uvařit předem, jednoduše je oloupejte, nakrájejte na kostičky, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a důkladně prolijte studenou vodou. Pak pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč