Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
,Thajská‘ polévka s rozmíchanými vejci a masovými kuličkami
,Thajská‘ polévka s rozmíchanými vejci a masovými kuličkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

,Thajská‘ polévka s rozmíchanými vejci a masovými kuličkami

4.9/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3120 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 330 g
Tuky 108 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept si neklade za cíl autenticitu, ale thajskem inspirovanou, chutnou, výživnou a rychlou polévku pro zahřátí nejen pro případ, že by i aprílové počasí ještě vybízelo k pobytu za kamny. Kuliček si můžete napéct víc a po vychladnutí je zamrazit na jindy – pak už je stačí jen důkladně prohřát v polévce.

Suroviny

Na masové kuličky
mrkev 1 ks
velká, nastrouhaná najemno (přebytečnou šťávu vymačkejte)
koriandr čerstvý 2 PL
nakrájený
červená, menší, typ „ptačí“ oko
jarní cibulka 2 ks
nakrájené natenko + k podávání
zázvor (čerstvý) 2 PL
najemno nastrouhaný
sójová omáčka 2 PL
nejlépe tamari
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
vejce 1 ks
chilli sušené 1 špetka
vločky
strouhanka 2 ks
Na polévku
rostlinný olej 1 PL
nebo arašídový
zázvor (čerstvý) 1 PL
nadrobno nakrájený
červené, menší, typ „ptačí oko“, zbavené semínek a nakrájené natenko
vývar kuřecí 1 l
sójová omáčka 2 PL
nejlépe tamari
rybí omáčka 1 ČL
limetová šťáva 1 PL
+ klínky k podávání (nemusí být)
vejce 4 ks
prošlehaná
jarní cibulka 4 ks
nakrájená natenko
mrkev 1 ks
nakrájená na dlouhé tenké nudličky
koriandr čerstvý 1 hrst
+ k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. V misce promíchejte všechny přísady na masové kuličky. Pak namočenýma rukama vytvarujte zhruba 17 kuliček. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20–25 minut. Až budou hotové, vyndejte je a odložte stranou.

2

Mezitím ve velkém rendlíku nebo v hrnci rozehřejte olej, vsypte nakrájený zázvor a chilli papričku (část můžete odložit na ozdobení) a mírně je opékejte 1–2 minuty. Vlijte vývar, sójovou a rybí omáčku i limetovou šťávu a zesilte oheň na střední až silný.

3

Zatímco se vývar zahřívá, prošlehejte vejce v misce. Až vývar dosáhne varu, pomalu do něj vlévejte/vkapávejte vejce a vidličkou je přitom rozmíchávejte, aby pokud možno vytvářela nitky. Ochutnejte, a je-li polévka příliš silná, nařeďte ji trochou horké vody.

4

Zmírněte oheň a pak vsypte jarní cibulky, mrkev a čerstvý koriandr a minutu povařte. Pak do polévky opatrně vsypte masové kuličky. Podle chuti dolaďte některou z použitých omáček, solí, pepřem, popřípadě limetovou šťávou.

5

Podávejte s odloženou papričkou a dalšími jarními cibulkami, doplněné dalším koriandrem a klínky limety podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...