Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem
Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem

4.7/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2053 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 307 g
Tuky 34 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené lilky & čočka jsou kombinací, která nabízí tolik variant! Recept necháváme v té nejjednodušší podobě, tipy na vylepšení najdete na konci.

Suroviny

lilek 2 ks
menší
olivový olej
podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 svazek
lístky odrhnuté
česnek 3 stroužky
nadrobno
čočka 450 g
předem uvařená nebo z konzervy
petržel 1 hrst
hladkolistá – nahrubo nasekaná
1–2 lžíce podle chuti
chilli sušené ½ ČL
vločky
piniové oříšky 2 PL
opražené
bylinky
mikrobylinky k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C a plech vyložte pečicím papírem.

2

Lilky podélně rozpulte a na řezné straně udělejte šikmé zářezy tak, aby vznikly kosočtverce. Zakápněte štědře olivovým olejem a vetřete jej do zářezů. Lilky posaďte řezy nahoru na plech, osolte, posypte lístky tymiánu (část si nechte do čočky) a dejte péct na 40–50 minut. Vyjměte
z trouby a nechte mírně zchladnout.

3

Mezitím připravte čočku. V pánvi rozehřejte asi 4 lžíce oleje a na mírném plameni na něm opékejte česnek. Přisypte čočku, tymián a prohřejte. Odstavte a vmíchejte petržel, citronovou šťávu, javorový sirup, sůl, pepř a chilli. Čočku můžete částečně rozmačkat, aby byla směs soudržnější.

4

Na upečené lilky rozdělte čočku, nahoru rozdrobte kozí sýr a nakonec posypte piniovými oříšky a mikrobylinkami.

NĚCO NAVÍC
Čočku můžete ozvláštnit vmícháním pesta ze sušených rajčat nebo cibulové marmelády. Pokud máte melasu z granátového jablka, použijte ji místo javorového sirupu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč