Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z bílých fazolí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 20
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2334 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 341 g
Tuky 46 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fazolovou polévku jsme původně chtěli rozmixovat, ale nakonec jsme se rozhodli zachovat její příjemnou strukturu. Máte-li raději krémové polévky, rozmixujte ji a šunku vmíchejte až potom. Polévka z bílých fazolí uchvátí už jen tím, jak vypadá, natož co teprve až ji ochutnáte. Do receptu jsme použili bílé fazole v konzervě, ale pochopitelně je můžete den předem namočit a uvařit do měkka, výsledek bude stejně delikátní.

Suroviny

máslo ½ PL
malá, nahrubo
mrkev 1 ks
malá, nastrouhaná nahrubo
česnek ½ stroužku
malý, podrcený naplocho nožem
tymián 1 snítka
koriandr mletý 1 špetka
lze nahradit mletým kmínem
vývar kuřecí 350 ml
fazole bílé 1 konzerva
400 g
šunka 150 g
od kosti, v celku
bageta 1 ks
malá, na kostky
olivový olej panenský 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
pažitka 1 hrst
nasekaná, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, mrkev, česnek, tymián a koriandr či kmín a za stálého míchání opékejte na středním až silném ohni asi 3 minuty, aby cibule změkla. Přidejte vývar, scezené a propláchnuté fazole a šunku a přiveďte k varu. Našikmo přiklopte a vařte na středním ohni 20 minut.

2

Mezitím promíchejte bagetku s olejem a paprikou, osolte. Rozprostřete na plech a pečte dozlatova, asi 10 minut, občas protřeste.

3

Z polévky odstraňte tymián. Vyjměte šunku, nakrájejte ji na centimetrové kostičky či plátečky a ty vraťte do polévky. Polévku ochutnejte, podle potřeby dosolte (možná to nebude nutné) a opepřete. Podávejte v nahřátých miskách, s paprikovými krutonky a pažitkou.

4

Polévku lze uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce až 3 dny. Krutony vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě 3 dny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...