Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát z quinoy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 36
Do 45 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1573 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 142 g
Tuky 95 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát z quinoy se zeleninou a olivami zažene hlad, ale nebude vám po něm těžko. Je to úžasný recept na letní oběd, který si můžete vzít do práce. Quinoa obsahuje všechny základní aminokyseliny. Díky obsahu bílkovin se tak vyrovná masu nebo mléčným výrobkům. Je proto ideální pro vegetariány, děti nebo kojící matky.

Suroviny

quinoa 200 g
sůl
nakrájená nadrobno, (paprika, cuketa, šalotka)
Na zálivku
olivový olej extra panenský 5 PL
nebo avokádový
umeocet 1 PL
bylinky 4 PL
např. máta a petrželka nebo jarní cibulka a bazalka
k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Quinou několikrát důkladně properte, v cedníku přelijte horkou vodou a nechte okapat.

2

Pak ji vsypte do 750 ml osolené vroucí vody a vařte 15–20 minut doměkka. Uvařenou quinou stáhněte z ohně, přiklopte pokličkou a nechte chvíli stát.

3

Přísady na zálivku prošlehejte, promíchejte s pokrájenou zeleninou, olivami a vařenou quinoou. Podávejte s kozím sýrem.

Něco navíc: Příště můžete čerstvou zeleninu nahradit grilovanými cuketami či paprikami spolu s pečenými rajčaty.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...