Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Skotská polévka Cullen skink
Skotská polévka Cullen skink
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Skotská polévka Cullen skink

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1558 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 120 g
Tuky 71 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slovo skink znamená ve skotštině hovězí koleno a přeneseně pak hustou polévku z něj uvařenou. Polévka Cullen skink, specialita z vesnice Cullen na severovýchodě Skotska, se ale tradičně připravuje z uzené tresky skvrnité. Naše luxusní verze obsahuje místo mléka smetanu ke šlehání.

Suroviny

treska uzená 300 g
nakrájená nadrobno
pórek 1 ks
nakrájený na kolečka, propláchnutý a scezený
varný typ B či C, oloupané a nakrájené na cca 3cm kostky
vývar kuřecí 750 ml
horký
nejlépe alespoň 35%
sůl
pepř bílý
mletý
pažitka 2 PL
nasekaná
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná

Postup

1

Uzenou tresku dejte do větší nádoby a zalijte ji plnou konvicí právě vroucí vody. Zakryjte a nechte stát 15 minut, pak rybu vyjměte a osušte na papírové utěrce. Zbavte ji kůže a maso rozdělte na velké kousky, odstraňte při tom kosti.

2

Mezitím rozehřejte v hrnci máslo na středním ohni a opékejte na něm cibuli a pórek 15–20 minut, aby pořádně změkly. Přidejte brambory a minutu je opékejte, pak zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Vařte, aby brambory změkly (cca 15 minut), potom šťouchadlem rozmačkejte nahrubo třetinu brambor v hrnci. Vmíchejte smetanu a osušené kousky tresky, osolte a okořeňte bílým pepřem. Přiveďte zpátky k varu na 2–3 minuty, aby se ryba prohřála. Pak vmíchejte pažitku a petrželku a podávejte v nahřátých miskách.

NĚCO NAVÍC
Namísto tresky můžete použít třeba uzeného pstruha. Toho na rozdíl od tresky netřeba namáčet, stačí ho jen zbavit kůže a kostí.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč