Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slovácká zeleninová polévka
Slovácká zeleninová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slovácká zeleninová polévka

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 662 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 65 g
Tuky 36 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodná slovácká zeleninová polévku polévka obsahuje v dávném hospodárném duchu bezezbytkového vaření překvapivou surovinu – syrovátku. Pokud vás nikdy nenapadlo ji do polévky přidat, budete chutí příjemně překvapeni. 

Suroviny

nakrájená nadrobno
mrkev 3 ks
očištěná a nakrájená na tenká kolečka či půlkolečka
petržel 2 ks
očištěná a nakrájená na tenká kolečka či půlkolečka
sůl
500 ml
neochucená syrovátka (viz Něco navíc) + na případné naředění smetany
petrželka 1 hrst
jemné kadeřavé nebo hladkolist, nasekané nadrobno
čerstvý, k podávání (nemusí být)

Postup

1

V hrnci opékejte na másle cibuli, mrkev a petržel, aby cibule zesklovatěla. Pak zalijte cca 500 ml studené vody, osolte, přiveďte k varu a povařte, aby zelenina změkla, zhruba 15–20 minut.

2

Mezitím zvlášť v rendlíku přiveďte k varu syrovátku. Do zakysané smetany důkladně v hrnku vmíchejte mouku, podle potřeby nařeďte trochou další syrovátky či vodou (dnešní zakysaná smetana bývá hustší než kdysi). Do vroucí syrovátky vlijte a metlou vešlehejte zakysanou smetanu s moukou, dále míchejte metlou a prohřívejte. Jakmile směs krátce projde varem, odstavte. V chuti byste neměli cítit mouku, pokud ano, ještě chvilku prohřívejte a míchejte.

3

Mírně zahuštěnou syrovátku smíchejte se zeleninovou polévkou. Podle chuti dosolte. Rozdělte do talířů, posypte petrželkou a podávejte třeba s chlebem.

NĚCO NAVÍC
Syrovátku nabízejí prodejny La Formaggeria Gran Moravia (laformaggeria.com), v sezoně bývá k sehnání i ve farmářských obchodech.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč