Lahodná slovácká zeleninová polévku polévka obsahuje v dávném hospodárném duchu bezezbytkového vaření překvapivou surovinu – syrovátku. Pokud vás nikdy nenapadlo ji do polévky přidat, budete chutí příjemně překvapeni.
Suroviny
Postup
V hrnci opékejte na másle cibuli, mrkev a petržel, aby cibule zesklovatěla. Pak zalijte cca 500 ml studené vody, osolte, přiveďte k varu a povařte, aby zelenina změkla, zhruba 15–20 minut.
Mezitím zvlášť v rendlíku přiveďte k varu syrovátku. Do zakysané smetany důkladně v hrnku vmíchejte mouku, podle potřeby nařeďte trochou další syrovátky či vodou (dnešní zakysaná smetana bývá hustší než kdysi). Do vroucí syrovátky vlijte a metlou vešlehejte zakysanou smetanu s moukou, dále míchejte metlou a prohřívejte. Jakmile směs krátce projde varem, odstavte. V chuti byste neměli cítit mouku, pokud ano, ještě chvilku prohřívejte a míchejte.
Mírně zahuštěnou syrovátku smíchejte se zeleninovou polévkou. Podle chuti dosolte. Rozdělte do talířů, posypte petrželkou a podávejte třeba s chlebem.
NĚCO NAVÍC
Syrovátku nabízejí prodejny La Formaggeria Gran Moravia (laformaggeria.com), v sezoně bývá k sehnání i ve farmářských obchodech.