Skromné jídlo nemusí být chudé, stačí vařit s nápadem. Třeba konzerva sardinek se nehodí jenom na pomazánku, můžete ji přidat k těstovinám, použít k obložení chlebových placek či na pizzu. Starší světlé pečivo nemusí končit v koši. Ve formě strouhanky, kostiček nebo tenkých plátků ho můžete proměnit v opečenou křupavou posypku.
Suroviny
Postup
Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente nebo podle vaší chuti. Na poslední 2–3 minuty přihoďte hrášek. Sceďte. Uchovejte trošku vody z vaření.
Mezitím rozehřejte polovinu oleje v hlubší pánvi na středním ohni. Vsypte strouhanku a za stálého míchání ji opečte dozlatova. Přidejte česnek a míchejte, aby se rozvoněl, ale nespálil a nezhořkl – asi půl minuty. Přesuňte do misky.
V pánvi rozehřejte zbývající olej a prohřejte sardinky a chilli vločky podle chuti (asi 2 minuty), občas promíchejte. Přidejte špagety s hráškem a jemně protřeste. Můžete přilít trochu vody od špaget. Osolte a opepřete. Podávejte posypané česnekovou strouhankou.
NĚCO NAVÍC
Strouhanku lze také péct rozprostřenou na plechu v troubě při 180°C. Hlídejte. Čerstvý česnek vmíchejte ke konci, sušený po upečení.