Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svíčková & bezlepkový kynutý knedlík
Svíčková & bezlepkový kynutý knedlík
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svíčková & bezlepkový kynutý knedlík

4.8/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8386 kcal
Bílkoviny 424 g
Sacharidy 779 g
Tuky 379 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při bezlepkové dietě je knedlík jedním z největších zádrhelů, stejně jako omáčky, které se moukou často zahušťují. Svíčkovou přitom zahušťovat netřeba, stačí na to samotná zelenina. A knedlíky zvládnete z bezlepkové mouky jako nic.

Suroviny

Na svíčkovou
mrkev 3 ks
celer ½ ks
petržel 3 ks
nebo pastináky
špek 100 g
na kostičky
rostlinný olej
podle potřeby
v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice plnotučná 2 PL
vývar hovězí 1 l
nebo podle potřeby
tymián sušený 1 špetka
třtinový cukr 3 PL
ocet
nebo citronová šťáva
Na knedlíky
mouka bezlepková 500 g
Schär Mix B + navíc na podsypání
burizony 30 g
rýžové
sůl 5 g
+ na vaření
vejce 1 ks
velikost M (cca 55 g)
droždí čerstvé 21 g
voda 450 ml
vlažná
řepkový olej 1 PL
K podávání
brusinková zavařenina
nakrájený na klínky

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. Zeleninu na omáčku očistěte a nakrájejte na větší kostky. Ve větším hrnci rozehřejte máslo, vsypte špek či slaninu a opražte. Přidejte zeleninu
a vše zvolna opékejte dozlatova. Obsah hrnce vyjměte do misky, do hrnce přilijte olej, je-li třeba. Maso osolte, opepřete a vložte do hrnce. Opečte jej ze všech stran dohněda. Do hrnce vraťte zeleninu, přidejte hořčici, vývar a koření. Hrnec zakryjte pokličkou nebo alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na 1,5–2 hodiny.

2

Mezitím na knedlíky promíchejte v míse mouku s burisony a solí, ve směsi udělejte důlek, do něj dejte vejce, cukr a droždí. Přilijte vlažnou vodu – zapracujte ji ve 2 dávkách, druhou přilévejte podle potřeby a rukou nebo v robotu pomocí hnětacího háku vypracujte lepivé řidší těsto (těsto kynutím zpevní). Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte těsto cca 30 minut kynout.

3

K nakynutému těstu přilijte olej a zapracujte jej, vznikne hladký bochánek. Ten opatrně poválejte na pomoučněné ploše a rozdělte na čtvrtiny. Z každé vytvarujte šišku dlouhou cca 15cm a nechte 5 minut odpočívat. Knedlíky vkládejte do širokého hrnce s osolenou vodou těsně pod bodem varu a vařte 15–20 minut.

4

Hotové knedlíky vyjměte a ihned – už při vyndavání z hrnce – každý několikrát propíchněte špejlí, aby vyšla ven pára a knedlíky se nesrazily. Každý ihned na prkénku pomocí nitě překrojte a nakrájejte na plátky.

5

Měkké maso vyjměte a zabalte do alobalu. Ze základu odstraňte koření a zeleninu rozmixujte. Vmíchejte smetanu a na sporáku lehce provařte, aby se omáčka propojila, případně lehce svařila na požadovanou hustotu. Ochutnejte ji a podle chuti dolaďte cukrem, octem či citronovou šťávou a solí.

6

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a knedlíky, doplněné brusinkami a citronem, případně podle chuti i šlehačkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...