Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Telecí piccata
Telecí piccata
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí piccata

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2867 kcal
Bílkoviny 245 g
Sacharidy 66 g
Tuky 163 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Telecí maso je jemné, šťavnaté, dietní, ale v české kuchyni zatím dost nedoceněné. To musíme napravit! Díky této jednoduché upravě si ho určitě zamilujete na první ochutnání. 

Suroviny

medailonky z telecího ořechu po 50–75g, naklepané na tloušťku cca 5 mm
sůl vločková
podrcená
pepř
čerstvě mletý
+ navíc podle potřeby
olivový olej 2 PL
+ navíc podle potřeby
suché
vývar kuřecí 300 ml
nakrájený na velmi tenká kolečka a zbavený semínek
kapary 4 PL
nejlépe v soli, propláchnuté a okapané
petrželka 2 PL
hladkolistá, nadrobno nakrájená
K podávání
polníček 2 hrsti
rajčata cherry 200 g
nebo jiné rustikální italské pečivo

Postup

1

Maso z obou stran osolte a opepřete, pak ho protáhněte moukou a přebytečnou oklepejte. Odložte na talíř. 

2

V pánvi o průměru 30 cm na středním až silném ohni rozehřejte 30 g másla a olej. Po dávkách vkládejte medailonky tak, aby pánev nebyla přeplněná. Opékejte celkově 3 minuty, jednou přitom obraťte. Přeneste na velký talíř či na plech a volně zakryjte alobalem, zatímco budete opékat zbývající maso. Podle potřeby přidejte další máslo a olej.

3

Až odložíte i poslední maso, opatrně do pánve vlijte víno a na středním až silném ohni ho svařte na poloviční objem (trvá to okolo 3 minut) a odškrabujte přitom přípečky ze dna. Pak vlijte vývar a vložte kolečka citronu, přiveďte k varu. Vařte zhruba 8 minut, aby omáčka zmenšila objem na polovinu. Pak přidejte zbývajících 30 g másla, citronovou šťávu, kapary a petrželku, osolte a opepřete. Odstavte a zakružte pánví, aby se máslo rozpustilo v omáčce.

4

Pomocí kleští vložte maso zpátky do pánve a obraťte je v omáčce a nechte prohřát, než je naaranžujete na talíře a přelijete omáčkou. Podávejte ihned, doplněné salátkem z polníčku, baby špenátu a rajčátek, podle chuti osolených, opepřených a zakapaných olivovým olejem. Přikusujte čerstvé pečivo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...