Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Telecí roláda s jarními bylinkami, hráškovým pyré, mrkvičkami, kedlubnami a bramborovými nudličkami
Telecí roláda s jarními bylinkami a trojí přílohou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí roláda s jarními bylinkami, hráškovým pyré, mrkvičkami, kedlubnami a bramborovými nudličkami

4.8/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5721 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 218 g
Tuky 441 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná telecí roláda s nádivkou bude vždy opravdovou ozdobou slavnostní tabule. Přidejte trojí přílohu a máte hostinu hodnou královské návštěvy. Pokud si ovšem na zavinutí masové rolády netroufáte, vystačíte si s částí kýty nebo telecí pečeně válcovitého tvaru. V ní vytvoříte kapsu, kam vložíte nádivku, a konce zašijete. U pečeně pak ale zkraťte dobu pečení přibližně o 15 minut.

Suroviny

Na telecí roládu s jarními bylinkami
nejlépe vrchní šál
sůl
pepř
čerstvě mletý
bylinky 2 hrsti
pokrájené – kopřivy, medvědí česnek, hladkolistá petrželka, pažitka, výhonky ředkviček či hrášku + další na ozdobení
rohlíky 1,5 ks
nakrájené na kostičky
mléko 25 ml
slunečnicový olej 2 PL
cibule ½ ks
nakrájená nadrobno
na kostičky
vejce 1 ks
rozpuštěné
rozmarýn 2 snítky
šalvěj 10 lístků
Na hráškové pyré
mražený hrášek 300 g
sůl
pepř
čerstvě drcený
česnek 1 stroužek
na plátky
máta 6 lístků
nasekaná
změklé
Na mrkvičky a kedlubny
baby mrkev 150 g
kedlubna 1 ks
sůl
Na bramborové nudličky
větší
slunečnicový olej 250 ml
na smažení
sůl

Postup

PŘÍPRAVA TELECÍ ROLÁDY S JARNÍMI BYLINKAMI

1

Maso rozkrojte na plát, naklepejte a rozklepejte na rovnoměrně silný plát (hlavně v silnějších částech), osolte a posypte polovinou pokrájených bylinek.

2

Rohlíky pokropte v misce mlékem a dejte stranou. V pánvi s olejem osmahněte cibuli s uzeným masem a zbylými bylinkami. Směs nasypte do mísy, přidejte rohlíky s mlékem, vejce, citronovou kůru, mouku, osolte a opepřete. Všechno důkladně promíchejte a vzniklou nádivku urovnejte na připravený plát.

3

Roládu pevně stočte, ovažte kuchyňským provázkem, posaďte do pekáčku, pokapejte máslem, přidejte rozmarýn se šalvějí, podlijte tak, aby na dně byl cca 1 cm vody, přiklopte a pečte při 160°C asi 1,5 hodiny. Podle potřeby podlévejte troškou vody – jen tolik, aby se roláda nepřichytávala. Před podáváním nechte roládu aspoň 15 minut stát, odstraňte z ní provázek a nakrájejte ji na plátky. Podávejte s přílohami vpravo, ozdobené bylinkami.

PŘÍPRAVA HRÁŠKOVÉHO PYRÉ

4

V rendlíku přiveďte k varu asi 500 ml vody, osolte ji, nasypte do ní hrášek a plátky česneku. Po 5 minutách varu hrášek sceďte, rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.

5

Přesuňte zpět do umytého rendlíku, vmíchejte smetanu, mátu a pepř, zvolna prohřejte.

6

Nakonec přidejte změklé máslo a zašlehejte ho do pyré, případně podle potřeby přisolte. Odstavte.

NA MRKVIČKY A KEDLUBNY

7

Dejte vařit vodu do kastrůlku. Oloupejte zeleninu. Mrkvičky podélně rozpulte, kedlubnu nakrájejte na hranolky. Do osolené vroucí vody vložte mrkev a vařte 2 minuty, přidejte kedlubnu a vařte ještě asi 1 minutu.

8

Zeleninu nasypte do cedníku, propláchněte tekoucí studenou vodou, aby rychle zchladla.

9

Před podáváním zeleninu prohřejte v rozpuštěném másle.

NA BRAMBOROVÉ NUDLIČKY

10

Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a potom na nudličky. Nasypte do mísy se studenou vodou a několikrát propláchněte. Potom je přendejte do cedníku, nechte důkladně okapat a potom ještě osušte v utěrce.

11

V rendlíku na silnějším ohni rozehřejte vyšší vrstvu oleje (vhozená bramborová nudlička musí pěnit a plavat na hladině), vsypte 1/2 nudliček a usmažte je dozlatova, trvá to 3–5 minut. Usmažené nudličky vyndejte děrovanou sběračkou, nechte okapat a dejte do mísy s papírovou utěrkou. Zopakujte se zbývajícími. Před podáváním lehce osolte.

NĚCO NAVÍC
Namísto vybírání nudliček z rendlíku můžete celý jeho obsah opatrně přelít přes kovové síto do druhého rendlíku. Nudličky na sítu okapají a v oleji nezůstanou úlomky, které by se přepalovaly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...