Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Univerzální hnědá omáčka

Univerzální hnědá omáčka

Hodnocení receptu
4.1/5 Počet hodnocení: 9
Do 20 minut Snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1052 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 102 g
Tuky 51 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

UHO si s sebou historicky nese stín školní jídelny, kde často znamenala nevýraznou zahuštěnou omáčku bez chuti a zápachu. Je to taková škoda! Vychucená hnědá omáčka z masového výpeku krásně doprovodí maso i přílohu, jako je rýže, těstoviny nebo kynuté knedlíky.

Suroviny

cibule 190 g
vývar hovězí 750 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci nechte rozpustit máslo a na něm zpěňte cibuli. Poprašte moukou, ještě chvíli opékejte a stáhněte z ohně.

2

Poté za stálého míchání po částech přilévejte vývar. Omáčku povařte na mírném ohni asi 20 minut a poté rozmixujte nebo přepasírujte.

3

Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s dušeným masem a rýží.

TIP
Omáčku můžete zvýraznit například drceným kmínem, kapkou citronové šťávy či trochou vína, smetanou nebo houbami.

Ilustrační foto: Unsplash.com

Autor: Sára87

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...