Bez tradiční vánočky si Vánoce ani neumíme představit. Není se čemu divit, že recept na vánočku je opravdový poklad každé rodinné kuchařky. Pokud stále hledáte tu pravou, právě jste ji našli. Je nadýchaná a vláčná, neodolatelně voní po másle a vždy se povede. Pletení vánočky se může zdát jako vyšší dívčí, ale nebojte se, pletení z 9, 8 či 6 pramenů rychle dostanete do ruky a půjde vám samo. Jen jí dejte čas vykynout, ať se vám v troubě nezbortí.
Suroviny
Postup
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vyndejte je proto na pracovní plochu v dostatečném předstihu (alespoň 30 minut).
Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom přidejte i vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.
Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic. Pokud chcete, hnětení těsta můžete svěřit kuchyňskému robotu s hnětacím hákem. I ten nechte těsto propracovávat alespoň 10 minut.
Vytvarujte z vypracovaného těsta bochánek, vraťte do mísy a přikryjte čistou utěrkou. Nechte kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň do těsta zapracujte ořechy a hrozinky (ty ale velmi jemně – naložené plody mají tendenci se rozpadat).
Teď těsto rozdělte nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků. Počet záleží na tom, zda ovládáte pletení copu ze 4 pramenů. Pokud ano, bochánků je 9 (spodní patro bude ze 4 pramenů + střední ze 3 + vrchní ze 2). Pokud ne, nevadí – i jako základnu upleťte klasický cop ze 3; není sice tak pevný, o to však jednodušší. Pak potřebujete 8 bochánků (3 + 3 + 2). Vyválejte je rukama na stejně dlouhé prameny.
Začněte plést, a to vždycky od středu směrem ke koncům – prameny se jinak vytahují a mění šířku a délku. Spodní patro pleťte tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět. Konce zahněte dospod.
Přeneste na plech a hřbetem ruky zploštěte svrchu po celé délce. Tak vytvoříte plochu, která ponese další patro.
Upleťte cop ze 3 pramenů, konce opět zahněte dospod, položte na spodní patro a opět lehce zploštěte.
Poslední dva prameny vzájemně zaviňte, položte nahoru a konce zasuňte pod samý spodek vánočky.
Na závěr zapíchněte do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím pletence zajistíte a zpevníte. Unikající vzduch při pečení pak nezpůsobí neplechu a vánočka se nezbortí. Zapletenou vánočku přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout na plechu.
Troubu předehřejte na 220°C. Těsně předtím, než vánočku vložíte do trouby, potřete ji rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi.
Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220°C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150°C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C.
Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout – pak teprve pocukrujte.
RADY PRO DOKONALOU VÁNOČKU
- Neutop mlynáře, říkaly babičky: jinými slovy, mouka nikdy nesmí do mísy přijít až po mléce, ale v opačném pořadí – nejprve mouka, pak teprve mléko. Mimochodem, absorpční vlastnosti různých druhů mouky se liší: není nutné spotřebovat veškeré množství mléka uvedené v receptu.
- Dejte sádlu šanci. Dříve se říkalo, že správná vánočka je jedině ze tří druhů tuku: másla, sádla a… zpravidla loje. V porovnání s lojem se sádlo dá ještě ,skousnout‘, ne? Navíc bez něj nikdy nebude tak vláčná. Vláčnost těstu dodá i rostlinný olej, sádlo tedy můžete nahradit jím.
- Nenechte se zmást dlouhým kynutím. Čtyři hodiny mají svůj smysl. Čím pomaleji vánočka kyne, tím lépe. Má-li naopak málo času, vzduchové bubliny se při pečení derou ven všemi směry, a tvar dostává na frak. Vánočka se v troubě zhroutí. Na chuť to pochopitelně nebude mít vliv.
Komentáře
děkuji zachránila jste moji situaci slíbila jsem rodině vánočky,ale recept který jsem měla je na prd opravdu děkuji už budu používat jen tento recept vánočka je skvělá a nádherně provoní byt,přeji Krásné svátky