Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečení brokolice má své zásady: Důležitý je cukr, správná teplota trouby a rozkrojení růžiček

Pečená brokolice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Příprava pečené brokolice zabere minimum času a výsledek může vypadat jako z michelinské restaurace. Nevěříte? Je k tomu potřeba znát pár zásad, aby brokolice byla tak akorát na skus a na povrchu lehce křupavá.  

  • Základní postup pro pečení brokolice je snadný. Plech dejte úplně dospod a troubu rozehřejte na 250 stupňů. Brokolici rozdělte na růžičky a ty potom rozkrojte napůl a stonky oloupejte.  
  • Brokolici vložte do mísy, pokapejte olejem, dochuťe solí, cukrem a pepřem a vše důkladně promíchejte.
  • Opatrně vyjměte horký plech z trouby a rozprostřete na něm brokolici plochou stranou dolů. Pečte dohněda, bude to trvat 9 až 11 minut.
Skryt pre seznam

1. Oloupejte stonky

Stonky brokolice mají tvrdou slupku, která při pečení měkne pomaleji než vnitřek, takže se často stává, že máte brokolici úplně spálenou, ale stále není měkká. Abyste tomu předešli, jednoduše oloupejte stonky škrabkou na zeleninu.

  • Loupání pomáhá i zlepšovat chuť. Narušením stonku zeleniny se aktivuje enzymatická reakce, při které se uvolňují látky, které stojí za chutí brokolice. 

2. Vytvořte ploché kousky

Kulaté růžičky se rozpáleného plechu dotýkají jen malou plochou. Rozkrájením růžiček napůl docílíte toho, že můžou celou plochou ležet na plechu a krásně tak zhnědnout.

3. Pozor na krájení

Když růžičky krájíte napůl, část brokolice se rozdrolí po prkénku. Abyste tomu předešli, nakrojte napůl jen stonek a růžičku potom roztrhněte. Brokolice se oddělí v přirozených záhybech.

4. Předehřejte plech

Když vložíte plech do trouby během předehřívání, začne zelenina hnědnout, jakmile se ho dotkne. 

5. Olejem potřete brokolici, nikoliv plech

Pokud olej vmasírujete přímo do brokolice, bude to mít hned dvě výhody. Za prvé olej bude rovnoměrně rozetřený a za druhé předejdete tomu, že se na plechu budou tvořit loužičky oleje, které se přehřejí a troubu zakouří.

6. Dochuťte brokolici cukrem

Přidejte asi půl čajové lžičky cukru na hlávku brokolice. Cukr brokolici při pečení pomůže rychleji zhnědnout. Vnější strana se zbarví do hněda dříve, než se vnitřek rozvaří.

Jak podávat pečenou brokolici?

Pečenou brokolici můžete použít jako přílohu nebo ji zapéct se sýrem a servírovat jako hlavní chod. Takto upečenou ji můžete přidat třeba do smetanových těstovin, přidat ji na pizzu nebo ji vložit do sendviče.  

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč