Plody kustovnice čínské se řadí mezi superpotravinu a čínská medicína je dokonce považuje za klíčový prvek dlouhověkosti. Co kustovnice čínská obsahuje, na co je dobrá a kolik ji denně sníst?
Kustovnice čínská je opadavý keř, který dorůstá až do výšky tří metrů a už podle přívlastku je zřejmé, že pochází z Číny. Známá je především pro své plody, oranžovo-červené bobule dorůstají do délky 1 – 2 centimetrů, které připomínají šípky. Z nich se buď lisuje šťáva a uchovává ve formě džusu nebo se těsně před svou úplnou zralostí plody sklepávají na plachty a suší buď přímo na slunci, nebo v sušičkách. Takto upravená kustovnice se prodává pod označením goji, goji berry nebo wolfberry.
- Většina komerčně produkované kustovnice (v roce 2013 to bylo 50 000 tun) pochází ze severozápadní Číny.
- Goji se stala tak významným vývozním artiklem, že se jí začalo přezdívat „červené diamanty“.
Jak se jí goji – kustovnice čínská?
Goji má příjemně sladkou, lehce nakyslou, někdy i trpkou chuť a tvarem připomíná rozinky nebo sušené brusinky, proto v kuchyni najde podobné uplatnění. Sušenou kustovnici můžete jíst jen tak, nebo ji přidejte do moučníků, snídaňových ovesných kaší, jogurtů či domácího müsli. Také je zajímavým prvkem zeleninových salátů.
- Goji se vyskytuje i v čajových směsích. Ovšem můžete si připravit nálev i ze samotných bobulí a to tak, že jednu lžíci sušené kustovnice zalijete vroucí vodou a necháte 15 minut louhovat. Nálev slijte a popíjejte, zbylé bobulky snězte.
Co obsahuje?
Kustovnice v sobě ukrývá řadu zdraví prospěšných látek a významná je především pro svůj vysoký obsah karotenoidů – konkrétně jde o lutein, lykopen, betakaroten, physalien a zeaxanthin.
- Z vitamínů jmenujme vitamin C, kterého má až 50x víc než pomeranč. Dále vitamín B1, B2, B6, E a provitamin A.
- Z minerálů a stopových prvků pak fosfor, vápník, železo, měď, zinek a selen.
- Nesmíme zapomenout ani na velmi důležité imunologicky aktivní polysacharidy, které odstraňují volné radikály a tím zpomalují stárnutí.
Na co je dobrá goji?
Východoasijská medicína přisuzuje kustovnici čínské značný vliv na dlouhověkost a vitalitu tamního obyvatelstva. Už po tisíce let se v lidovém léčitelství používají nejen plody, ale také listy, květy nebo kůra. V posledních letech probíhá několik vědeckých studií, které se snaží zjistit, jaké prokazatelné účinky má kustovnice na lidské zdraví.
- Především má silné antioxidační účinky, které zpomalují stárnutí a posilují imunitu.
- Podle serveru Medical News Today mohou plody goji pomoci zlepšit zrak a také ochránit sítnici před glaukomem.
- Napomáhá ke snížení krevního tlaku, hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
- Kustovnice také stimuluje hypofýzu (endokrinní žláza) a podporují růst buněk.
- Beta-karoteny navíc podporují přirozenou krásu pleti, redukují vrásky a procesy stárnutí.
- Účinná je také při nespavosti, depresi a úzkosti.
- S výtažky z kustovnice se můžete setkat v doplňcích stravy a běžně také v kosmetických přípravcích.
Kolik kustovnice denně sníst?
Doporučená denní dávka se pohybuje od 6 do 30 gramů suchých plodů. Avšak nedoporučuje se ji konzumovat v případě, že užíváte léky na ředění krve, cukrovku, vysoký krevní tlak nebo máte zrychlený srdeční tep.
Až 90 druhů Kustovnice
Kustovnice kromě Číny roste také na horských svazích v Japonsku, Koreji, Himalájích a Tibetu. Jedná se o nepříliš náročnou rostlinu, která vyžaduje dostatek prostoru a světla, a proto ji lze pěstovat téměř po celém světě. Existuje asi 90 druhů kustovnice a u nás se můžete nejčastěji setkat s kustovnicí cizí. Vysazuje se jako součást živých plotů nebo podél železničních tratí.
Zdroje informací: Bakalářská práce Moniky Mikulášové (Univerzita Tomáše Bati v Brně), Wikipedia, Medical News Today