Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tikka masála
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 102
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7913 kcal
Bílkoviny 288 g
Sacharidy 724 g
Tuky 420 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ve Velké Británii je tikka masála tak oblíbená, že si ho lidé objednávají už jen zkratkou CTM (chicken tikka masala). Místní si původní indický recept přizpůsobili a vytvořili dobrotu, která je voňavá, kořeněná, a přitom jemná. A přesně takový recept na kuřecí tikka masálu jsme připravili i my. Nevěříte?

Suroviny

na nudličky
Na marinádu
smetanový
slunečnicový olej 1 PL
koriandr mletý 2 ČL
z 1/2 citronu
chilli sušené 1 špetka
mleté
pískavice řecké seno 2 ČL
(nemusí být)
kešú 6 ks
rozetřené v hmoždíři na pastu
sůl
Na omáčku
slunečnicový olej 2 PL
kardamom 1 tobolka
římský kmín ½ ČL
skořice ½ svitku
nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
čerstvá, zbavená semínek, pokrájená, nebo méně, podle chuti
zázvor (čerstvý) 3 cm
strouhaný
garam masala ½ ČL
masité, oloupané a nakrájené na kostičky
koriandr čerstvý 1 PL
Na rýži
rýže basmati 260 g
na jednu porci počítejte asi 65 gramů (1/3 hrnku)
slunečnicový olej 2 PL
malá, se 2 vetknutými hřebíčky
do cibule
sůl

Postup

1

Vyložte cedník hustou tkaninou a vyklopte do něj jogurt. Nechte vykapat (asi 30 minut). Pak ho spolu s dalšími přísadami na marinádu rozmixujte tyčovým mixérem najemno.

2

Marinádu promíchejte s kuřecím masem. V uzavřené nádobě nechte v chladničce marinovat přes noc nebo aspoň 4 hodiny, aby maso zkřehlo. Před přípravou ale nechte zahřát na pokojovou teplotu.

příprava marinády

3

V pánvi na rozehřátém oleji pár minut opékejte římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici, aby se rozvinuly vůně. Jakmile kmínová semena začnou praskat, vyjměte kardamom, bobkový list a skořici.

4

Ihned přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Za stálého míchání opékejte 3–5 minut dozlatova. Potom vsypte garam masálu i kurkumu a míchejte ještě asi minutu. Přidejte rajče i rajčatové pyré a vařte 3–5 minut.

5

Přidejte kuřecí maso i s marinádou, zesilte plamen a zprudka vařte asi 8 minut, až se maso zatáhne, pak ztlumte a vařte, až bude maso měkké a omáčka zhoustne. Přilijte kokosové mléko a už jen prohřejte, případně dosolte. Podávejte s koriandrem a s rýží.

opékání masa

6

OPÉKÁNÍ RÝŽE 
Na oleji opékejte za stálého míchání asi 3–5 minut rýži, až se každé zrnko obalí tukem a zprůhlední. Zalijte vodou (na 1 díl rýže 2 díly vody), vhoďte cibuli, osolte a přiklopené vařte 12–15 minut.

7

BEZ MÍCHÁNÍ
Rýži už nemíchejte ani nesundávejte pokličku. Po 12 minutách ochutnejte nebo se podívejte, zda se voda vstřebala. Odklopte, vyhoďte cibuli, kastrol zakryjte utěrkou a nechte ještě 5–10 minut dojít.

příprava rýže

Související články

Skryt pre seznam

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Komentáře

09.03.2023 21:13
Recept je skvělý, ale bylo by vhodné do seznamu surovin doplnit ingredience vyskytující se v receptu - kurkuma, rajčata, rajčatové pyré, kokosové mléko

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...