Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kdyby bylo na rodičích, prodáváme kebab. Z každé kultury si bereme, co se nám líbí, říkají majitelé bistra Mamam

Mamam bistro
ZDROJ: Karolína Waberová
sdílet:

Meggie a Nugy si otevřeli minulý rok v pražských Vršovicích malé bistro, které pojmenovali příznačně Mamam – vietnamské măm măm znamená „ham ham“. Na menu najdete jídla inspirovaná cestami po asijském kontinentu a rodinnými recepty.

Když se Pham Minh Anh (Meggie) a Nguyen Trong Duc (Nugy) před několika měsíci rozhodli, že společně otevřou podnik, jejich rodiče se přikláněli k tradiční vietnamské kuchyni nebo kebabu.

Naši chtěli, abychom se pustli do něčeho, co bude vydělávat. My jsme měli ale jiné plány,‘  říká Meggie, která od střední školy pracovala v kavárnách a později v moderní asijské restauraci Dian, kde poprvé na vlastní kůži zažila provoz profesionální kuchyně.

,V dospívání jsem musela být doma každý den v šest, abych uvařila večeři, protože naši hodně pracovali. Takže moje láska k jídlu je možná trochu vynucená, směje se.

Podívejte se na video z naší návštěvy bistra Mamam

Skryt pre seznam

Nugy se v restauračním prostředí pohyboval od dětství, jeho rodiče vlastnili v brněnské tržnici bistro. Po škole pracoval jako číšník, ale později ho zlákala kuchyně. Když jeho kamarádi otevírali japonskou restauraci, slíbil jim, že pro jejich menu vymyslí recept na ramen. Svou verzi tradiční japonské polévky vyvíjel rok a vyplatilo se. Šéfkuchařem restaurace zůstal nakonec pět let.

Láska procházející bistrem

Bistro vlastně vzniklo tak, že jsme spolu začali chodit," říká Meggie. Rodiče mě vždycky tlačili do toho, abych si něco otevřela, ale já jsem se na to sama nikdy necítila. Když jsem začala chodil s Nugym, gastro nás hodně spojovalo. Nugy teď vaří a já se starám o provoz,‘  upřesňuje. 

V jídelním lístku tradiční vietnamské pokrmy jako bún bò nam bộ nebo polévku phở ale nenajdete. Při sestavování menu se pár inspiroval jejich cestami po Asii a rodinnými recepty.

Když jsme spolu začali randit, tak jsem Nugymu udělala žebírka podle receptu mojí mámy, abych ho ohromila a teď je máme v menu,‘  říká Meggie a dodává, že stejně to bylo i s krevetovými košíčky, které ochutnala ve Vietnamu.

Mezi jejich signature dish patří nudle s kuřetem a pošírovaným vejcem. Vývar se k nim servíruje zvlášť.

Ve Vietnamu je mokrá verze nudlí, to znamená, že jsou nudle přímo namočené v nějakém vývaru a pak máme suchou verzi, kdy se k nudlím s omáčkou vývar jen upíjí,‘ vysvětluje Nugy.

Hoďte se do klidu japonským ginem

V menu dále najdete další zajímavá jídla, třeba hráškové kari s houbami shiitake a tofu, krevetový burger, pikantní salát z mrkve a kedlubny s rýžovým papírem nebo ube cheesecake.

K pití si můžete dát tradiční vietnamskou kávu s našlehaným miso salkem, různé druhy limonád z exotického ovoce a matchy, a pokud toužíte po kapce alkoholu v menu zapíchněte prst do rubriky ‚na stres‘ a ‚na velký stres‘, kde najdete drink roku-star s japonským ginem, lychee mimosu a další speciality. 

Hodně lidí má chybnou představu o tom, že jsme tradiční vietnamské bistro. Není to tak, naše menu je reflexe nás, my nejsme čistě Vietnamci ani čistě Češi. Z každé kultury si bereme, co se nám líbí,‘ říká Meggie.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč