Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Radim je původem inženýr, teď dobývá svět fermetovanými rajčaty: Moje dvě vášně jsou řešení problémů a jídlo, říká

Fermato
ZDROJ: Se souhlasem Radima Stráníka a Ondřeje Stibůrka, Apetit
sdílet:

Radim Stráník je původem inženýr, který se zabývá výpočty simulovaných automobilových crash testů. S výrobou fermentovaných omáček z moravských rajčat slaví mezi zákazníky velké úspěchy. Zájem je takový, že s expedováním mu už musí vypomáhat další lidé. 

Jsou slané, sladké, kyselé, a hlavně mají nejrůznější přírodní chuť umami chuť. Fermentovaná rajčata možná mohou znít jako ppodivný produkt, u kterého si budete lámat hlavu, co s ním, Radim Stráník vám ale rázem udělá jasno:„Jsou to ty nejlepší salátové zálivky, které existují. Díky fermentaci navíc vydrží po otevření i rok mimo ledničku,“ říká.

  • Zralá moravská rajčata se rozmixují spolu s dalšími surovinami a nechají se kvasit.
  • Kouzlo omáček Fermato je v tom, že se proces fermentace ve správný moment zastaví.

Do výroby se před lety pustil úplnou náhodou. „Jsem původem strojní inženýr, ale moje dvě vášně jsou řešení problémů a jídlo. Ve fermentovaných rajčatech se to všechno sešlo pěkně dohromady,“ vypráví.

Lidé se díky jeho zálivkám učí jíst více zeleniny.Píšou mi, že se dříve do zeleniny nutili a sníst misku bylo pro ně nepředstavitelné. A dnes se po ní díky zálivkám mohou utlouct,“ vypráví nadšeně Radim, který pochází z Moravy.

Doma se fermentuje kdeco – zelí, kvašáky... „Já jsem toho taky zfermentoval dost, zkoušel jsem zelí, kořenovku, květák, dělal jsem octy a jednoho dne jsem někde zahlédl, že kdosi fermentuje rajčata,“ vzpomíná.

Začátky prý byly divoké jako fermentování samo, Radim totiž musel trefit nejen správný proces výroby, ale hlavně výslednou chuť – moment, kdy fermentaci zastavit.

Jak zálivky vznikají? Rajčata se rozmixují se zázvorem, česnekem, solí a cukrem a nechají fermentovat. Ve správnou chvíli se fermentace stopne přidáním octa a vše se poté pasíruje.

Je důležité dostat z toho dužinu i vodu,“ říká Radim. Fermentovaná rajčatová omáčka se pak stáčí do lahviček, to, co zbude, ale nepřijde vniveč. „U nás se nic nevyhodí, co po pasírování zůstane, vysušíme, rozmixujeme, přidáme sečuánský pepř, sůl a vznikají z toho ochucené soli, které jsme nazvali Šimráto.

Fermato má v nabídce aktuálně šest příchutí fermentovaných omáček, ochucené soli, sečuánské oleje i fermentované chilli omáčky. „V hlavě mám spoustu nápadů na nové příchutě i produkty, nejdříve ale musím trochu delegovat a reorganizovat výrobu, abych na to vůbec měl čas a kapacitu,“ prozrazuje plány do budoucna.

Radimovi (vlevo) jezdí na trhy pomáhat kamarád vinař Ondřej Stibůrek.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč