Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

11 skvělých vinných omáček, které dodají masu i rybám šmrnc

11 skvělých vinných omáček, které dodají masu i rybám šmrnc
ZDROJ: Jonathan Borba/Pexels

Podtrhněte chuť masa či ryby dokonalou omáčkou z vína. Přinášíme vám inspiraci v podobě několika skvělých receptů. Jaké víno pro přípravu omáčky zvolit? 

Vařit s vínem je zábava! Víno totiž není jen výtečným nápojem, ale dobře poslouží i k ochucování. Nejenže pokrmům dodáte vínem šmrnc (a v případě červeného i barvu), ale můžete ho u vaření také popíjet.

Jaké víno pro přípravu omáčky zvolit?

  • Někteří lidé mají za to, že víno pro vaření nemusí být dobré. Omyl! Nikdy nevařte z vína, které byste sami nepili. Velmi pravděpodobně by vám pak nechutnala ani omáčka z něj. Víno vždy nejprve ochutnejte.
  • Obecně platí, že sladká vína patří do dezertů, polosuchá a suchá do slaných jídel. Vždy ale existuje výjimka. Vína sladká nebo například těžší portské víno se skvěle hodí do omáček podávaných k tmavému drůbežímu masu jako je kachna, bažant či perlička.
  • Vína s výraznou kyselinkou nepřidávejte do omáček, které již výrazné kyselé suroviny, jako jsou například rajský protlak nebo citronová šťáva, obsahují.

Omáčky z červeného vína

Omáčky z červeného vína nejvíc ladí k hovězímu a vepřovému masu. Vyzkoušejte náš recept na zcela jednoduchou, rychlou, ale velmi chutnou základní omáčku z másla, cibule, červeného vína a vývaru. Čím lepší víno použijete, tím víc si na omáčce pochutnáte.

Pokud si vaše chuťové buňky žádají něco trochu sofistikovanějšího, připravte vinnou omáčku s šalotkami, které k vínu skvěle pasují. Omáčka je ochucená balzamikovým octem a rozmarýnem. Hovězí steak tak s touto omáčkou posunete do nebeských výšin!

Hledáte dokonalou omáčku ke grilování? Připravte si BBQ omáčku s portským vínem a rozmarýnem. Využijete ji ke grilovanému masu, zelenině, bramborám, ale i do burgeru. Na letní gril párty se zkrátka neztratí!

Omáčky z bílého vína

Omáčka z bílého vína se hodí ke světlému drůbežímu masu, k rybám a mořským plodům ale i těstovinám. Jednou z těch nejznámějších je francouzská omáčka beurre blanc, kterou si zamilovali labužníci po celém světě. Její příprava chce už trochu kulinářské zručnosti, ale věříme, že podle našeho návodu ji bravurně zvládnete! 

Při přípravě omáčky k rybě využijte rybího vývaru nebo výpeku a připravte jednoduchou a velmi chutnou vinnou omáčku, kterou na závěr zjemníte crème fraîche či tučnou zakysanou smetanou.

Ke kuřeti se skvěle hodí omáčka z vína, hořčice a smetany. Pokud víno vlijete do pánve, kde jste před tím pekli kuře, získá omáčka díky výpeku z kuřete ještě lepší chuť.

Redukce vína 

Pokud vaříte omáčku s vínem, je dobré víno hned na začátku redukovat, jinak řečeno svařit.

  • Redukce je proces, při kterém dochází k odpařování vody. Omáčka tím zhoustne, chutě se zkoncentrují a mizí alkoholové aroma. 
  • Alkohol se varem ztrácí, porkmy jsou tak vhodné i pro děti.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč