Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Eintopf: Připravte si vydatné jídlo, ve kterém je všechno. Ušpiníte přitom jen jeden hrnec

Eintopf: Připravte si vydatné jídlo, ve kterém je všechno. Ušpiníte přitom jen jeden hrnec
ZDROJ: Apetit

Německý eintopf vznikl jako vydatný pokrm v dobách nedostatku potravin. Dodnes se tento název uchoval pro sytá jídla z jednoho hrnce. Pro svou praktičnost, úsporu nádobí a vydatnost je eintopf oceňovaný nejen v rodinném jídelníčku. Jaký recept na pokrm z jednoho hrnce vyhrává u vás?

Slovo “Eintopf” v doslovném překladu znamená jeden hrnec a přesně tak si původem německý pokrm můžeme představit. V dobách nedostatku potravin se eintopf připravoval z jakýchkoli aktuálně dostupných surovin.

  • Eintopf pochází z Německa, kde se připravoval jako pokrm podobný guláši a zpravidla obsahoval maso, brambory a zeleninu
  • Původně byl eintopf jednoduchý a vydatný pokrm, který sloužil jako syté jídlo německých rolníků a farmářů.
  • Největší věhlas zažíval eintopf v době války a nedostatku, kdy bylo nezbytné vařit z toho, co dům dal. Vzniklo tak spoustu nových receptů z jednoho hrnce. 
  • Variant eintopfu je v současnosti nespočet a můžeme tak označit prakticky každé jídlo z jednoho hrnce

Pokrm z jednoho hrnce, kotlíku či pekáče

Eintopf můžete připravovat v hrnci na sporáku, v kotlíku, pekáči nebo pomalém hrnci. Propojení jednotlivých chutí a zkřehnutí masa si žádá různě dlouhou dobu přípravy. Eintopf připravujeme zpravidla 1 až 3 hodiny, v případě vaření v pomalém hrnci i déle. 

  • V Čechách se pojem eintopf používal spíše dřív, dnes pro jídla z jednoho hrnce často používáme výraz kotlík. Velmi oblíbený je například kotlíkový guláš s klobásou nebo mexický kuřecí kotlík. Pestrosti kotlíkových jídel se meze nekladou a recepty na podobné pokrmy najdete napříč světpvými kuchyněmi. 
  • V eintopfu dle tradičního pojetí nechybělo maso, dnes si můžete připravit eintopf bezmasý, například čočkový.
  • Typickými ingrediencemi v eintopfu jsou brambory, luštěniny, zelenina (kořenová), ale také obiloviny nebo těstoviny.

Tipy pro dokonalý eintopf

Než se pustíte do výběru receptu a přípravy eintopfu, podívejte se na pár základních tipů, které by se vám při přípravě mohly hodit.

  • Pro dosažení dokonalé chuti vařte, duste či pečte eintopf ve vývaru.
  • Ingredience do hrnce vkládejte postupně. Zamezíte jejich rozvaření nebo naopak nedovaření některých surovin.
  • Masový eintopf nechte dlouze táhnout podobně jako vývar, případně pečte při nízké teplotě delší dobu. Maso při dlouhém vaření a nižší teplotě zkřehne, ale neroztrhá se. 

Teď jen zbývá najít ten správný recept dle vaší chuti. Vyzkoušejte eintopf v jeho tradiční podobě, nebo připravte eintopf s vůní orientu a exotiky. 

Zdroje informací: Český rozhlas, Wikipedia, ReceptyOnline

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč