Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nevíte, co k večeři? Na kari nepotřebujete vždycky recept, uvaříte ho i z toho, co dům dal

Nevíte, co k večeři? Na kari nepotřebujete vždycky recept, uvaříte ho i z toho, co dům dal
ZDROJ: Unsplash

Kari nebo curry nemusí vždycky splňovat předepsanou recepturu. Pokud chcete vykouzlit večeři nebo oběd a nenutí vás okolnosti k tomu, aby šlo o butter chicken, kuřecí tikka masala nebo thajské kari, pak máte volné ruce. Do kari se totiž hodí vesměs veškerá zelenina, jakékoli luštěniny a zapojit můžete i konzervy ze spíže. Slavit úspěch budete zaručeně. To můžeme slíbit. 

Pokud před vámi nestojí úkol v podobě připravit máslové kuře, kuřecí masalu či kormu nebo zelené thajské kari, užijte si svobodu improvizačního vaření. I tak je důležité mít v hlavě několik zásad a pravidel.

  • Zjistětě, co všechno máte v lednici a co ve spíži. Do kari omáčky se budou hodit konzervovaná rajčata nebo kokosové mléko.
  • Ujasněte si předem, chcete-li se vydat na indický subkontinent nebo spíš do jihovýchodní Asie. Od této volby se bude odvíjet použité koření. Některá jsou společná, jako zázvor a česnek
  • Základem chuti thajských kari je kari pasta, kterou mají všechny večerky i supermarkety. Vybírat můžete mezi zelenou, žlutou a červenou, liší se v barvě použitých chilli papriček – všechny jsou však ostré. Pasta v lednici vydrží, dokud ji nespotřebujete. Mít doma rybí omáčku se také vyplatí, dochutíte jí všechna thajská kari. Kokosovým mlékem zmírníte pálivost omáčky.
  • Do indických variant kari vedle česneku a zázvoru potřebujete do základu římský kmín, případně směs garam masala, vystačíte si však i s „kari kořením“
  • Indické kari unese s přehledem jakoukoli kořenovou zeleninu, brokolici, brambory nebo luštěniny a opravdu velká množství cibule. Omáčku připravíte přidáním sekaných rajčat buď čerstvých nebo v konzervě. 
  • K thajským chutím a řidšímu kari můžete podávat rýži i nudle. Indickému kari sluší vedle rýže i chlebová placka nebo tortilla a pěkná porce tučného bílého jogurtu. 

Koření a ochucovadla na začátku

Důležitou součástí je počáteční restování kari pasty nebo pražení koření na sucho v kastrolu. Tím se uvolní vonné látky, které dodají jídlu aroma.

  • Kari na indický způsob začnete nejlépe restováním zeleniny do měkka, kterou přidáte k voňavému koření. Vše pak zalijte konzervovanými rajčaty nebo vývarem či obojím. Provařenou směs můžete rozmixovat (ale nemusíte).
  • Thajské kari zahájíte restováním česneku, zázvoru a kari pasty, které zalijete kokosovým mlékem a vývarem či vodou.  Zelenina se do něj přidává až na konec, protože je žádoucí, aby zůstala křupavá. 
  • Přidáváte-li do kari maso (kuře, ryby, krevety), pak není potřeba ho restovat zvlášť, stačí, když ho do omáčky ponoříte za syrova a necháte ho projít varem.
  • Na závěr svému pokrmu dodáte punc autenticity přidáním zeleného koriandru, lhostejno, jestli má být po thajsku nebo po indicku.

Zdroj informací: WikiHow, GreenKitchenStories

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč