Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři

Týdenní úsporná kuchařka 15. díl: Poctivá bramboračka s houbami i vaječná omeleta k večeři
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Poctivá bramboračka s houbami

Poctivá bramborová polévka chutná i vám, našim čtenářům. Důkazem toho jsou spokojené komentáře pod tímto receptem i od kuchařských začátečníků. Dokonce jste se zde s námi podělili i o některé vaše „vychytávky“.

Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam
  • Třeba že místo mouky část uvařené zeleniny společně s trochou vývaru zvlášť rozmixujete a následně vrátíte zpět do polévky. Tím jí zahustíte.
  • Také se vám osvědčilo nahradit majoránku oreganem nebo hřiby žampiony.

2. Kořeněné kuře v jogurtu

Také už se těšíte na grilovací sezonu? Pojďme ji, i když jen částečně, přivolat tímto voňavým kuřetem v jogurtové marinádě. Připravit ho lze jak na klasickém, ale i bezkontaktním grilu. Pokud nemáte k dispozici ani jedno, i na to jsme mysleli. Hravě si vystačíte s obyčejnou troubou.

  • Použitá kuřecí spodní stehna můžete nahradit nebo doplnit křidýlky.

3. Trhanec

Trhanec je sladký pokrm z dob Rakouska-Uherska, na kterém si pochutnáváme do dnes. Teorií, jak vznikla a pro koho byla tato roztrhaná placka z palačinkového těsta původně připravená, je mnoho. Nám se líbí ta verze, že šéfkuchař Františka Josefa vzteky roztrhal palačinku jen proto, že do ní jeden z jeho kuchtíků nasypal rozinky.

  • Náš trhanec je navíc ozdobený bobulovým ovocem. Můžete použít mraženou směs a chvíli ji prohřát v kastrůlku.
  • Zimní atmosféru mu dodá jablečný nebo hruškový kompot jemně poprášený mletou skořicí.
  • Hotový trhanec vylepšíte lžící zakysané smetany nebo šlehačky.

4. Noky z ricotty se šalvějovým máslem

Toto je recept na superrychlé noky, které připravíte jen z pěti surovin. Jednou z nich je parmazán. Ten se ve většině receptů v Týdenní úsporné kuchařce snažíme nahradit „veganským parmazánem“, tedy osmaženou strouhankou. Ale v tomto případě bychom se přimlouvali za to, abyste ho do receptu skutečně použili. Dodá jim patřičnou chuť a navíc část sýru využijete také do domácího pesta v následujícím receptu.

  • Nemusíte investovat do pravého italského, stejně lahodné jsou i jiné sýry parmazánového typu, jako například česká Gran Moravia.
  • Pokud vám některé noky zbudou, zamrazte je. Poslouží jako rychlá příloha k masu nebo vyzkoušejte další chutné kombinace podle našich receptů.

5. Těstoviny s tuňákem a sýrem

Vůně středomoří se může linout i z vaší kuchyně, a to díky těmto zapečeným těstovinám s tuňákem a čedarem. Bazalkové pesto si můžete koupit už hotové, nebo si ho připravit podle našeho receptu. Nebojte se ho nachystat víc. V lednici vydrží i několik týdnů a využijete ho při přípravě noků, těstovin nebo jako součást zálivky do salátu.

  • Zbylý čedar si uchovejte do příštího receptu.

6. Falafelové burgery v pita chlebu

Falafel je tradiční pokrm z blízkého východu, který se připravuje z cizrny. My se ho rozhodli servírovat klasicky v pita chlebu, ale můžete si k cizrnovým placičkám udělat polentu nebo bramborovou kaši. Falafel je navíc výborný jako rychlá svačina na cesty i do práce nebo školy.

  • Připravte si k němu jednoduchý jogurtový dip – do hustého jogurtu přidejte 1-2 utřené stroužky česneku, osolte, opepřete a přidejte zelené bylinky (petrželku, mátu, pažitku).

7. Vaječná omeleta s čedarem a bylinkami

Vaječnou omeletu máme nejčastěji spojenou se snídaní, nebo jako sytý brunch. Stejně tak ale může zastoupit i hlavní jídlo, a to především ve chvíli, kdy nestíháte vařit a navíc zásoby v lednici žádnou vysokou gastronomii nenabízí. Výhodou těchto omelet je, že je lze všemožně vylepšovat. Sluší jim žampiony, olivy, šunka i slanina, nejrůznější druhy sýrů a bylinky.

  • Vaječnou omeletu servírujte s čerstvým pečivem a lehkým zeleninovým salátem s oblíbenou zálivkou.

Zdroj informací: Apetit, ČRo

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova