Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Země, která dala světu jogurt: Odhalte kouzlo bulharské kuchyně!

šopský salát
ZDROJ: Anestiev/ Pixabay
sdílet:

Chystáte se letos na dovolenou do Bulharska? Jestli už se nemůžete dočkat, pojďte si s námi připomenout typické bulharské pokrmy. Některé z nich určitě zvládnete uvařit i doma nebo už je dokonce dávno vaříte. 

 

Bulharskou kuchyni, podobně jako třeba řeckou či část turecké, řadíme pod tzv. balkánskou odnož evropské gastronomie. Díky úrodné půdě a mnoha slunečným teplým dnům i přístupu k moři najdeme v bulharské kuchyni spoustu zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, ale i masa a ryb. V buharské kuchyni se projevují také vlivy Blízkého východu a Persie, se kterými byla země spojena obchodními cestami. 

Lactobacillus bulgaricus

Jogurt, kterému místní říkají „kyselo mljako“ byl popsán v roce 1905 mikrobiologem S. Grigorovem v Bulharsku. Ne náhodou se tak i mléčná bakterie odpovědná za tvorbu jogurtu nazývá Lactobacillus bulgaricus.

  • Mléčné výrobky obecně jsou mezi obyvateli Bulharska velmi oblíbené, ať už se jedná o osvěžující slaný jogurtový nápoj ayran, který si do bulharské kuchyně našel cestu přes tureckou menšinu, nebo o typické místní sýry.
  • K nejznámějším patří pařený sýr kaškaval a čerstvý sirene.
  • Kaškaval mají v Bulharsku obdobně jako my, rádi smažený (kaškaval pane). Vyrábí se i z ovčího mléka nebo z kombinace kravského a ovčího, čímž se může od našich tvrdých sýrů odlišovat.
  • Sirene je pak obdobou řecké fety a předobrazem našeho balkánského sýra. Jedná se tedy o mladý čerstvý sýr ve slaném nálevu, který se vyrábí z kozího, ovčího i kravského sýra. Bulhaři jej jedí takřka ke všemu.

Šopák z lázní Družba

Sirene využijete při přípravě ikonického šopského salátu, který se po právu stal dokonce bulharským národním jídlem.

  • Jeho kouzlo je v jednoduchosti. Podobně jako v kuchyni italské, jsou pro chuť salátu nejdůležitější chutné na slunci vyzrálé plodiny. 
  • Zeleniny mají v Bulharsku díky příznivému podnebí opravdu dostatek. Na slunci dozrálá rajčata, papriky, okurky a cibuli stačí pokrájet, promíchat se sýrem sirene a zalít olejem s kakpkou citronové šťávy.
  • Recept na tzv. šopák spatřil světlo světa údajně kolem roku 1955 v bulharském letovisku Družba (dnes Sv. Konstantin a Helena), které se nachází nedaleko Varny. Tyto lázně byly za socialismu vyhlášené a svou přízeň jim turisté projevují dodnes.

Místo burku banica

U mléčných výrobků ještě chvíli zůstaneme. Na Balkáně mají rádi plněné pečivo z taženého těsta tzv. burek. Pro Bulharsko je však ještě typičtější tzv. banica.

  • Jedná se rovněž o pečivo, v tomto případě slaný koláč z filo těsta.
  • Banicu můžete podávat teplou, výborná je i za studena.
  • Hodí se na snídani, k obědu, večeři i jako předkrm.
  • Tradiční náplň se skládá z vajec, sýra sirene a jogurtu, ale setkat se můžete i s banicou plněnou zelím, špenátem, pórkem nebo dýní (tzv. tikvenik). Výjimkou není ani banica připravená nasladko.

Bulharská polévka na sedm: Tarator

Ačkoli Bulhaři by za svou národní polévku asi označili i tzv. bob čorba, pikantní fazolačku ochucenou saturejkou a mátou nebo obdobu naší dršťkové polévky tzv. škembe čorba, většina z nás si ve spojení s Bulharskem vybaví spíše tzv. tarator.

  • Možná je to tím, že s bulharskou gastronomií koketujeme hlavně v letních měsících, kdy je potřeba se spíš zchladit nežli zahřát. 
  • Základ této studené polévky tvoří jogurt či kefír a okurky.
  • Na první dojem vás určitě napadne srovnání s řeckými tzatziki. Shodné jsou totiž i další ingredience jako česnek a kopr. Tarator svou řidší konzistencí však více připomíná polévku.
  • Přidávat do ní můžete vlašské ořechy.

Čubrica a džodžen

Kopr však není jedinou bylinkou, kterou v Bulharsku milují a najdete ji v mnoha místních pokrmech.

  • Bylinou číslo jedna je totiž tzv. čubrica u nás častěji známá pod názvem saturejka.
  • Bez nadsázky lze říct, že chuť saturejky můžete najít v Bulharsku téměř ve všem od pomazánek, přes polévky až po grilovaná masa i zeleninu.
  • Jako čubrica se pak označuje také kořenící směs, která kromě saturejky často obsahuje ještě pískavici, libeček, chilli, petržel, celer nebo sladkou červenou papriku.
  • Druhou původně bulharskou směsí koření je Šarena sol neboli barevná sůl. Opět v ní najdeme saturejku v kombinaci například s mateřídouškou, pískavicí či sladkou červenou paprikou. Bulhaři si ji dopřávají jen tak na chlebu s máslem nebo na okořenění drůbežího masa.
  • Neméně využívanou bylinou je i máta, které se v Bulharsku přezdívá džodžen.

V hlavní roli mleté maso

Pro bulharskou potažmo balkánskou kuchyni je typické velké množství pokrmů založených na mletém mase.

  • V případě bulharských specialit se z pravidla jedná o maso vepřové nebo o jeho kombinace s hovězím či telecím.
  • Setkat se můžete s tzv. kjufte na způsob našich karbanátků, které se někdy i plní sýrem, nebo třeba s kebapči, do nichž se přidává cibule, mají tvar válečků a přirovnat je lze k čevapčiči.
  • V Bulharsku je oblíbená i musaka, podobná té, kterou známe z kuchyně řecké. Neobsahuje však většinou lilky ani cuketu, zato se do ní přidávají brambory.
  • Zapomenout nesmíme ani na vinné či zelné závitky sarma plněné mletým masem a rýží.
  • Džuveč je bulharská dušená masovo-zeleninová směs, připravovaná v keramických nádobách, která má původ v Turecku. 

Garaš pro všechny čokoholiky

V přehledu bulharských dezertů najdete rovněž všechny klasiky spojené s balkánskou kuchyní.

  • Na tomto seznamu se nachází baklava, nám již známé filo těsto plněné medem a vlašskými ořechy nebo jí příbuzný kadaif, klubko z nitkového filo těsta zalité sladkým sirupem.
  • Určitě už jste se někdy setkali i s tzv. lokum, ochuceným želé obaleným v cukru, a ani chalvu asi nemusíme nikomu nijak zvlášť představovat.
  • Snad jediným původním a zajímavým dezertem je dort Garaš. Tento ořechovo-čokoládový dort najdete téměř v každé bulharské cukrárně. Korpus na něj se vyrábí z vlašských ořechů a vaječných bílků, krájí se na tenké pláty a promazává čokoládovým krémem. Celý dort je hořkou čokoládou i polévaný.

Zdroj informací: ChasingTheDonkey, TasteAtlas, TheBrokeBackpacker

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...