Tenhle bezmasý burger s plackou z fazolí a rýže má tak skvělý vzhled i chuť, že na něj můžete pozvat vegany i masožravce.
Suroviny
Postup
Na burgery vložte všechny přísady do mixéru či food processoru a několika pulzy mixujte, až vznikne tvarovatelná hmota. Vymodelujte z ní rukama čtyři burgery. Tác či talíř mírně potřete olejem a položte na něj burgery a uložte na 30 minut do lednice (burgery můžete nechat v chladu déle – než je budete potřebovat).
Na naloženou cibuli smíchejte v misce ocet, cukr, špetku soli a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vložte do misky kolečka cibule, zakryjte a dejte stranou.
Na omáčku chipotle rozmixujte všechny přísady v mixéru či food processoru dohladka. Přidejte 2 lžíce oleje a mixujte, dokud směs nezačne konzistencí připomínat majonézu. Osolte, opepřete. Zakryjte a uložte do lednice.
Na guacamole rozmačkejte vidličkou v misce avokádo a přidejte k němu cibuli, chilli a nasekaný koriandr a sůl. Vmíchejte limetovou šťávu a dejte do chladu.
Rozpalte gril nebo grilovací pánev. Potřete burgery olejem ze všech stran, vložte na gril nebo pánev a opékejte 3 minuty po každé straně dokřupava. Během opékání burgery po grilu či pánvi zbytečně neposunujte, aby se nerozpadly.
Opečte na grilu či pánvi nasucho burgerové bulky. Spodní stranu bulky potřete trochou omáčky chipotle, přidejte lístky salátu a burger. Na burger namažte lžíci guacamole a obložte několika kolečky okapané naložené cibule. Na cibuli kápněte znovu chipotle omáčku, přidejte rajče a přiklopte vrškem bulky. Můžete zajistit napichovátkem.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.