Bramborové kari je variací na známý indický recept aloo gobi, ve kterém brambory doplňuje další zelenina, a hlavně spousta voňavého koření.
Suroviny
rostlinný olej
2
PL
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno
česnek
3
stroužky
nakrájené nadrobno
zázvor (čerstvý)
1
PL
nakrájený nadrobno
kari koření
1
PL
garam masala
2
ČL
římský kmín
2
ČL
mletý
kurkuma (mletá)
1
ČL
sůl
kajenský pepř
1
špetka
brambory
1
kg
varný typ A, oloupané a nakrájené na kostičky
cizrna
400
g
1 konzerva
1 konzerva
kokosové mléko
400
g
1 konzerva
nebo třtinový, podle chuti
limetová šťáva
podle chuti
mražený hrášek
1
hrst
koriandr čerstvý
k podávání
rýže vařená
k podávání
Postup
1
V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a nechte ji na mírném plameni zvolna zesklovatět. Přidejte česnek, zázvor a nechte rozvonět. Vsypte kari, garam masalu, římský kmín, kurkumu, sůl a kajenský pepř. Minutu opékejte, aby se koření rozvonělo. Vmíchejte brambory. Přidejte cizrnu, rajčata, kokosové mléko a vařte do změknutí brambor (díky rajčatům budou na povrchu pevné, uvnitř měkké).
2
Dochuťte cukrem, limetovou šťávou, vmíchejte hrášek a nechte prohřát. Podávejte s čerstvým koriandrem a rýží.
BRAMBORY JAKO HLAVNÍ CHOD
- Opečené brambory se slaninou a špenátem nebo se zelím fungují stejně dobře, jako když takto připravíte noky nebo špecle.
- Jacket potato je velká pečená brambora s náplní dle chuti. Můžete ji jen posypat sýrem a přidat ochucenou zakysanou smetanu nebo do ní vložit panenku se smetanou a houbami, trhané maso či pečenou zeleninu.
- Brambory můžete použít jako jakoukoliv jinou zeleninu, ať už je zapečete, uděláte kari, nebo je přidáte jako vložku do polévky.