Přezrálé banány už málokoho lákají, rozhodně je ovšem nevyhazujte. Perfektně se totiž hodí do banánového chlebíčku. Díky nim bude neodolatelně sladký, ale také vláčný. Tenhle je navíc čokoládový, takže vám ručíme za to, že příznivců si najde ještě více než prostá banánová klasika.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170°C. Chlebíčkovou formu o délce 25 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo ji a vysypte strouhankou. Čokoládu nasekejte. Banány oloupejte a rozmačkejte vidličkou.
Do velké mísy nasypte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici. Přidejte i vanilkový a třtinový cukr. Ta dodá čokoládovo-banánovému chlebíčku charakteristickou karamelovou příchuť.
Vejce vyklepněte do samostatné misky. Prošlehejte je s rozmačkanými banány a olejem dohladka.
Vsypte suché ingredience k mokrým a stěrkou vše spojte. Nakonec vmíchejte 100 g nasekané čokolády.
Těsto vlijte do připravené chlebíčkové formy. Vršek urovnejte stěrkou. Vložte do trouby a pečte 60 minut. Propečení otestujte špejlí, vyndejte a nechte vychladnout ve formě na mřížce.
Zbylou nasekanou čokoládu (100 g) dejte do mísy. V hrnci zahřejte smetanu k varu. Ihned stáhněte a nalijte na čokoládu. Zakryté nechte několik minut stát a poté promíchejte dohladka.
Připravenou polevou ozdobte vychladlý chlebíček.
NĚCO NAVÍC
- Pokud chcete připravit méně kalorickou verzi chlebíčku, můžete třtinový cukr nahradit březovým cukrem.
- Chcete-li připravit veganský čokoládovo–banánový chlebíček, nahraďte vejce mletým lněným semínkem nebo chia semínky. Stačí je namočit do horké vody v poměru 1:3. Jedna polévková lžíce této směsi nahradí jedno vejce.
- Spolu s kousky čokolády můžete do těsta těsně před vložením do trouby vmíchat nasekané ořechy (např. vlašské nebo kešu) nebo sušené ovoce nakrájené na kousky.
Recept i fotografie převzaty z Moje Gotowanie.