Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dortíky Fraisier
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5286 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 409 g
Tuky 329 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Připravte si dortík jako z francouzské cukrárny!

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
rostlinný olej 60 ml
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
vanilkový extrakt 1 ČL
z 1 biocitronu
Na krém
mléko 175 g
škrob 15 g
solamyl
3 plátky
vanilkový extrakt 2 ČL
Na dokončení
mražené maliny 200 g
plátky
jahody 600 g
pěkné na pohled

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C a formu 25x36 cm vyložte pečicím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukr (3 lžíce odložte) a sůl. V menší misce prošlehejte olej, žloutky, 95 ml studené vody, vanilku a citronovou kůru. Žloutkovou směs vlijte k mouce a promíchejte. Bílky šlehejte, dokud nezačnou dělat měkké špičky, přisypte odložený cukr a vyšlehejte do tuhého sněhu. Zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a pečte asi 10 minut. Nechte vychladnout.

2

Z vanilkového lusku vyškrabte semínka a spolu s luskem je dejte do menšího hrnce. Přilijte mléko a přisypte polovinu cukru a přiveďte pod bod varu.

3

Žloutek, zbylý cukr a škrob prošlehejte ve větší míse. Želatinu namočte. Pomalu a za stálého šlehání přilévejte do mísy ke žloutkové směsi ochucené horké mléko. Směs vraťte do hrnce a za stálého prošlehávání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Potom ji sundejte z plotny, vyjměte vanilkový lusk a vmíchejte vymačkanou želatinu. Nechte vychladnout a zašlehejte máslo. Smetanu ušlehejte dotuha, vmíchejte vanilkový extrakt a opatrně ji promíchejte s krémem.

4

Z vychladlého piškotu vykrájejte kolečka o průměru 8–10 cm (viz Něco navíc). Vložte je na dno menších formiček. Stěny formičky vyložte pruhem pečicího papíru. Jahody překrojte napůl a vyskládejte je po obvodu formičky, řeznou stranou ven. Jednu celou jahodu můžete, ale nemusíte dát vždy do středu. Pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce dovnitř naneste krém. Uhlaďte a dejte ztuhnout.

5

Maliny rozmixujte a protřete přes síto, abyste je zbavili semínek. Z výsledného pyré odvažte 100g a smíchejte ho s cukrem. Namočte želatinu. Směs dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Sejměte z plotny a vmíchejte vymačkanou želatinu. Promíchejte a ihned rozdělte na dortíky. Každý dortík pak ozdobte celou jahodou. Dejte vychladit. Dortíky vysuňte z formiček, odstraňte pečicí papír a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Průměr zvolte podle formičky. Pokud nemáte malé cukrářské kroužky (jsou to malé formičky bez dna, o výšce 5–10 cm), poslouží vám nařezaná PET lahev nebo nařezaná plechovka. Důležité je, aby měla rovné stěny!

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...