Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků
Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3546 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 213 g
Tuky 217 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když škubánky opečete přímo na kamnech, jako jsme to dělali na chatě, budou krásně křupavé,“ radí šéfkuchař Radek David.

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 40 g
cibule 300 g
nadrobno
česnek 4 stroužek
neloupané
vývar zeleninový 800 ml
na podlévání
Na špenát
slunečnicový olej 30 g
propláchnutý
sůl
jíška 5 g
Na placky
sůl
mouka pšeničná hrubá 100 g
možno i sádlo

Postup

1

Jehněčí plec rozkrájejte na 4 nebo 8 kostek. Osolte je, opepřete a opečte ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova ve větším hrnci, nejlépe litinovém.

2

Potom je vyjměte a do uvolněného hrnce přidejte cibuli a orestujte ji do tmavé barvy.

3

Ke konci přidejte neloupané stroužky česneku, tymián, přihoďte opečené kousky masa a podlijte vývarem. Pozvolna, na mírném plameni, přiklopené pokličkou duste doměkka.

4

Maso vyjměte a šťávu nechte vyvařit až na tuk, potom zaprašte moukou a umíchejte jíšku. Zalijte 300 ml vývaru. Prošlehejte, provařte 20 minut a přeceďte přes jemný cedník. Podle potřeby dosolte.

5

Na rozpáleném oleji zpěňte listový špenát, přidejte divoký česnek, osolte, přidejte smetanu, jíšku a povařte do zhoustnutí.

6

Na placky oloupejte brambory a nakrájejte je na středně velké kousky. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit. Když jsou brambory poloměkké, sceďte je, ale vodu uchovejte.

7

Plamen stáhněte na minimum a vraťte na něj hrnec s bramborami. Přilijte vodu z vaření tak, aby byly ponořené jen zpola. Posypte je moukou a druhým koncem vařečky udělejte do brambor díry, tzv. šťouchy, tak, abyste viděli vodu.

8

Dejte na plotýnku, přiklopte pokličkou a nechte 20 minut propařit. Poté brambory rozšťouchejte šťouchadlem a vařečkou je roztírejte a propracovávejte. Škubánky jsou hotové, pokud se už nelepí na vařečku.

9

Vlažnou hmotu vyválejte (na pomoučněné ploše) na 1cm plát, vykrajujte kolečka a opékejte je na másle nebo sádle z obou stran.

Podávejte s jehněčím a špenátem.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám placky zbudou, podávejte je nasladko s rozpuštěným máslem, mákem a cukrem nebo strouhaným tvarohem, s vanilkovou omáčkou či čokoládou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč