Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazolková polévka s koprem
Fazolková polévka s koprem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fazolková polévka s koprem

5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1800 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 133 g
Tuky 95 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stálice letní hitparády? Rozhodně tahle fazolková polévka s koprem! Prázdniny si už bez ní neumíme představit.

Suroviny

slanina 200 g
libovější, na nudličky
rostlinný olej 1 PL
malá, nadrobno
střední, oloupané (nové stačí vydrhnout) a na osminky
vývar zeleninový 250 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazolky zelené 300 g
kopr 1 svazek
nakrájený nadrobno + trochu si odložte na ozdobení
viz Něco navíc

Postup

1

Na středním ohni vypečte v rendlíku (podle potřeby na oleji) slaninu dokřupava. Pak slaninu vyberte děrovanou sběračkou na talířek vyložený papírovou utěrkou a slijte většinu vypečeného tuku z rendlíku – ponechte cca 1 lžíci. Na tomto tuku opečte nakrájenou cibuli doměkka. Pak vsypte brambory, vlijte vývar a mírně osolte. Přiklopte, přiveďte k varu a uvařte brambory doměkka, trvá to cca 12 minut.

2

Mezitím zbavte zelené fazolky konečků (viz Tipy & triky níže) a nakrájejte je na asi 4cm kousky.

3

Až budou brambory uvařené, rendlík odstavte a brambory rozmačkejte ve zbylé tekutině šťouchadlem či vidličkou nahrubo. Nechte zchladnout.

4

Nachystané fazolky povařte asi 2–3 minuty (viz Tipy & triky níže) ve vroucí osolené vodě, pak sceďte a propláchněte studenou vodou kvůli barvě, nechte okapat.

5

K bramborám přidejte asi 3/4 připravené slaniny, předvařené fazolky (část můžete odložit na ozdobení) a kopr. Zalijte smetanou, připadá-li vám polévka příliš hustá, můžete
ji naředit dalším vývarem či vodou. Pořádně prohřejte na mírném ohni, ale nenechte projít varem. Podle chuti opepřete, popřípadě i mírně dosolte. Pak ihned podávejte ozdobené odloženou slaninou a koprem, případně i odloženými fazolkami. Můžete také doplnit čerstvým pečivem.

NĚCO NAVÍC
Letní varianta polévky by měla být lehčí, a proto bychom zůstali u smetany s maximálně 12% tuku, lze použít i plnotučné mléko. V chladnějším období roku pak můžete sáhnout po mražených fazolkách, ale i po smetaně ke šlehání.

TIPY & TRIKY
Když jsou zelené fazolky mladé a ve výstavní kondici, stačí je zbavit jenom konečků se stopkami. Pokud jde o to, jak dlouho je vařit, stojí tady proti sobě chuť a stravitelnost. Při krátkém spaření (pár minut) jsou fazolky křehké a svěží, při delším vaření (okolo 10 minut i více) zase stravitelnější. Záleží také na tom, jak vám víc chutnají.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč