Do téhle klasické polévky se hodí jakékoli čerstvé houby – hřibovité, lišky i bedly či masáky. Žampiony jsou však příliš jemné. Mimo sezonu se hodí i houby sušené. Napřed je čtvrt hodiny povařte, pak nechte čtvrt hodiny stát ve vroucí vodě, pak je vyjměte a důkladně vyždímejte. Vodu můžete uschovat a použít do polévky – bude pak ještě houbovější.
Postup
Čerstvé houby dočistěte nožem od hlíny, listí a jiných důkazů jejich lesního původu. Chcete-li, opláchněte je (nebo otřete mokrým hadříkem), ale pak je také dokonale osušte. Houby svisle nakrájejte na plátky, větší kusy napřed rozpulte anebo překrájejte.
Plátky hub vložte do hrnce na kostičky cibule, osolte a posypte kmínem; můžete přidat 20 g másla. Přiklopte a za občasného míchání nechte podusit. Až houby změknou, přidejte kostky brambor a zalijte je litrem vody. Přiveďte k varu a vařte, aby brambory změkly.
Stranou si připravte světlou jíšku: na másle za stálého míchání zpěňte hladkou mouku. Na minutu dvě odstavte a pak zalijte 200 ml studené vody. Hotovou jíškou zahustěte vývar a povařte patnáct až dvacet minut. Občas polévku zamíchejte, aby se nepřipalovala ke dnu.
Polévku s provařenou jíškou odstavte z ohně a opatrně do ní za stálého míchání vlijte smetanu o pokojové teplotě. Dále nevařte. Podle chuti dosolte. Podávejte ihned.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levné, rychlé a chutné večeře z hub(10 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů)
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů)