Zimní salát skvěle kombinuje zemitý kadeřávek, červenou řepu a slanou fetou.
Suroviny
olivový olej
podle potřeby
černucha (semínka)
1
ČL
baby kadeřávek
30
g
lze nahradit rukolou
kadeřávek
50
g
bez silných stonků, nahrubo
červená řepa
400
g
vařená (lze použít vakuovanou kupovanou), na kostky
jarní cibulka
4
ks
na kolečka
kopr
svazek
malý
sýr feta
200
g
rozdrobená nahrubo
Na zálivku
z jednoho citronu
olivový olej
4
PL
panenský
med
2
ČL
černucha (semínka)
1
ČL
koření sumah
½
ČL
skořice
špetka
mletá
sůl
pepř
čerstvě mletý
Postup
1
Troubu předehřejte na 200°C. Chléb pita potřete z obou stran 1 lžičkou oleje a posypte černuchou. Pečte v troubě na mřížce 10 minut, pěkně dozlatova a dokřupava. V polovině obraťte.
2
Přísady na zálivku prošlehejte s trochou soli a pepře. Na servírovací talíř nebo na 4 talíře naaranžujte baby kadeřávek či rukolu, kadeřávek, červenou řepu, jarní cibulku, kopr a fetu.
3
Až chléb pita zchladne natolik, aby s ním šlo pracovat, rozlámejte ho na kousky a posypte jím salát. Pak ho pokapejte zálivkou a rukama opatrně promíchejte, aby byly pokud možno všechny lístky smočené v zálivce.