Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kari z ožehnutého lilku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1157 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 127 g
Tuky 52 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ožehnutí lilků je v tomhle receptu naprosto zásadní. Dodá jídlu jedinečnou kouřovou příchuť. Pokud jste vegetariáni nebo všežravci, můžete si k tomuto veganskému kari dát na zjemnění hustý jogurt.

Suroviny

lilek 3 ks
rostlinný olej 2 PL
neutrální chuti (např. řepkový či slunečnicový)
římský kmín 1 PL
celý
nakrájená nadrobno
česnek 8 stroužků
oloupaných a nakrájených nadrobno
zelené, podlouhlé, nakrájené nadrobno
koriandr mletý 1 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
skořice ¼ ČL
mletá
sůl 2 ČL
čerstvý, přebraný, omytý, osušený a pokrájený
K podávání
koriandr čerstvý
čerstvý, podle chuti
na klínky
oranžová nebo červená, na kolečka (nebo víc, podle chuti)
nebo jiné měkké chlebové placky k podávání
či drobnější listy běžného (nemusí být)

Postup

1

Rozpalte gril v troubě na maximum. Každý lilek na deseti místech propíchejte vidličkou. Položte je na plech vyložený alobalem. Pečte do úplného změknutí a spálení slupky (trvá to okolo půl hodiny). Ožehnuté lilky přeneste kleštěmi na talíř a nechte zchladnout.

2

Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a minutu na něm opékejte římský kmín. Pak přidejte cibuli. Na středním ohni ji opečte dozlatova, trvá to asi 10 minut. Pak vsypte česnek a chilli papričky a opékejte ještě 2–3 minuty. Vlijte rajčata a přidejte koření a sůl. Vařte asi 15 minut, až omáčka zhoustne a začne se z ní mírně vydělovat olej. Často míchejte. 

3

Mezitím zkuste, jestli už se dá s lilky pracovat. Každý podélně rozpulte a vydlabejte z něj měkkou dužinu. Malý kousek spálené slupky tu a tam nevadí, ale snažte se, aby nebyly velké. Dužinu nasekejte nahrubo a přidejte ji do omáčky spolu se špenátem. Vařte 5–10 minut za častého míchání, aby byl špenát hotový podle va-šich představ.

4

Podávejte posypané čerstvým korian-drem, červenou cibulí a chilli papričkou. Doplňte chlebovými plackami a popřípadě i baby špenátem.

NĚCO NAVÍC
Propíchaný lilek také můžete položit každý na jeden plynový hořák nebo venku na žhavé uhlí v grilu, popřípadě na mřížku položenou přímo nad ním. Nechte lilky opalovat 8 minut (platí pro hořák). Během této doby se jich nedotýkejte. Pak je obraťte pomocí kleští a opékejte dalších 8 minut, opět bez dotýkání. Z děr bude unikat pára. Během této doby neopouštějte kuchyni (otevřete okno dokořán nebo zapněte výkonnou digestoř) ani se nevzdalujte od grilu. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč