Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s náplní z vaječného likéru
Koláč s náplní z vaječného likéru
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s náplní z vaječného likéru

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6586 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 329 g
Tuky 476 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tak výjimečná slavnostní příležitost, kterou Vánoce bezesporu jsou, si zaslouží trochu hvězdného třpytu navíc, co říkáte?

Suroviny

+ navíc na posypání
sůl 1 špetka
máslo 150 g
vychlazené, nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
lehce prošlehané
prošlehaný, na potření
na poprášení
mletá, na poprášení
Na náplň
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový extrakt 1 ČL
skořice 1 svitek
strouhaný
rum 50 ml
nejlépe kořeněný

Postup

1

Mouku, sůl a cukr vsypte do větší mísy a promíchejte. Přidejte máslo a protřeste, aby se obalilo moukou. Máslo rychle prsty zpracujte s moukou na drobenku. Přilijte vejce, zpracujte prsty, a když těsto začne tvořit shluky, vyklopte na plochu, spojte, utvořte z něj disk a uložte na hodinu do lednice.

2

Na náplň přiveďte k varu smetanu, mléko, vanilku, skořici a muškátový oříšek, stáhněte z plotny, zakryjte pokličkou a nechte hodinu louhovat. Poté odstraňte skořici, vraťte na plotnu a zahřejte k varu. Nechte lehce zchladnout. Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr dohladka. Dál šlehejte a tenkým pramínkem přes sítko vlévejte smetanovou směs. Nakonec vlijte rum a znovu promíchejte. Pokud se na povrchu vytvoří bubliny, opatrně je odeberte lžící.

3

Troubu předehřejte na 200°C. Pracovní plochu poprašte moukou a těsto rozválejte na plát o síle 2–3 mm. Těstem pečlivě vyložte koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru cca 23 cm, vtlačte do všech prohlubní a přesahy zakrojte. Poté korpus vyložte pečicím papírem a zatižte pečicími fazolemi. Pečte 20 minut zatížené, poté zátěž sejměte a pečte dalších 10 minut nebo do světle zlatova. Vnitřek koláče potřete prošlehaným žloutkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Pak korpus nechte vychladnout.

4

Odkrojené těsto znovu spojte, rozválejte a vykrájejte z něj co nejvíce hvězd různých velikostí. Ty rozložte na pečicím papírem vyložený plech a potřete prošlehaným žloutkem. Pečte 20 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 150°C.

5

Korpus (ve formě) vložte na plech a opatrně vlijte náplň. Pečte 30–40 minut, či dokud náplň nezpevní kolem okrajů a ve středu se lehce chvěje. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě. Ozdobte upečenými hvězdami a poprašte moučkovým cukrem a skořicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín