Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s rajčaty a ricottou
Koláč s rajčaty a ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s rajčaty a ricottou

4.6/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3968 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 241 g
Tuky 256 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelená rajčata na fotografii jsou nedozrálé plody odrůdy Tondo liscio. Existují však rajčata, která zůstávají zelená i na vrcholu zralosti.

Suroviny

najemno strouhaný
máslo 150 g
studené, na kousky
sůl mořská 1 ČL
vločky
vejce 1 ks
studené
(nebo zhruba 500 g různobarevných malých) i kumato, nakrájených na plátky
vinný ocet červený 60 ml
olivový olej 2 PL
panenský, plus na vymazání formy
ricotta 500 g
žervé, chutného čerstvého měkkého tvarohu nebo okapaného sýra cottage
máta 3 hrsti
lístky
sůl
ochucená (nejlépe papriková nebo celerová)
pepř mletý

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180 °C. Mouku, parmazán, máslo a sůl dejte do mísy v robotu a zpracujte na jemnou drobenku (asi 1–2 minuty). Přidejte vejce a mléko a vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.

2

Koláčovou formu o průměru 32 cm (nejlépe s vyjímatelným dnem) lehce vymažte olejem. Mezi dvěma kusy papíru na pečení rozválejte vychlazené těsto na kolo o průměru 34 cm. Plát vmačkejte do formy a po celé ploše ho propíchejte vidličkou. Dejte na něj pečicí papír, posypte luštěninami či rýží a ,naslepo pečte 15 minut. Pak sejměte závaží i papír a asi 10 minut dopékejte, aby se těsto propeklo a zezlátlo. Vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout.

3

Rajčata, ocet a olej dejte do mísy a promíchejte. Korpus potřete ricottou. Navrch naskládejte ochucená rajčata, posypte mátovými lístky a osolte a opepřete. Nakrájejte na kousky a podávejte s vidličkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín