Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4/5 Počet hodnocení: 220
Do hodiny Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5764 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 572 g
Tuky 332 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K přípravě krtkova dortu vůbec nepotřebujete krabici s předváženými surovinami. Podle tohoto receptu zvládnete hit dětských oslav upéct snadno a rychle. Záhy zjistíte, jak je dort skládající se z kakaového korpusu, banánů a šlehačky s kousky čokolády jednoduchý. Máme pro vás ještě rychlejší variantu v poháru, verzi na plech nebo nebo alternativu zcela bez cukru.

Suroviny

vejce 2 ks
bílky a žloutky oddělené
rostlinný olej 100 ml
rum 1 PL
+ navíc na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mléko 120 ml
na vymazání formy
Na dokončení
tmavá čokoláda 1 ks
70 % kakaa

Postup

1

Ze dvou bílků ušleháme sníh. Ze 100 g cukru, 2 žloutků a oleje vyšleháme nadýchanou pěnu a přidáme lžíci rumu na ovonění.

2

Střídavě přidáváme mouku smíchanou s kakaem a kypřicím práškem do pečiva a mléko. Nakonec opatrně vmícháme sníh.

3

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut dozlatova. Otestujte špejlí – až se nám bude zdát dort upečený a začně vonět, píchneme do něj špejlí, a pokud bude čistá a nebude se na ní lepit těsto, dort je hotový.

4

Dort necháme vychladnout nejlépe na mřížce, aby se nezapařoval, já použila vychladlou mřížku z trouby.

5

Po zchladnutí vydlabeme lžící kolem dokola ve středu korpusu kruh, cca 1 cm od kraje, dno musí zůstat neporušené. 

6

Banány podélně rozkrojíme a naskládáme do vydlabaného korpusu.

7

Šlehačku ušleháme se 40 g cukru a ztužovačem smetany dotuha a přimícháme do ní nasekanou hořkou čokoládu. Náplň navrstvíme na banány až ke krajům dortu a vytvoříme kopeček.

8

Kousky korpusu, které nám zbyly, rozdrobíme, namačkáme na kopeček a vytvoříme tím "krtinu".

Ilustrační foto: Image Professionals

Autor: zuzajda26

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...